Felmérés: a periférián élők 40 százaléka nem érzi magát biztonságban

Izrael északi és déli lakosainak 40%-a nem érzi magát biztonságban, és csaknem harmaduk biztonsági aggályok miatt költözést fontolgat – állapította meg egy kedden közzétett új közvélemény-kutatás.

Az ország déli része erőszakos incidensek sorozatát tapasztalta meg Izrael és a Gázai övezet palesztin terrorista csoportjai között a 2018 március végén indított heti rendszerességű határ menti zavargások óta, északon pedig szintén fokozott a feszültség. Izrael megelőző intézkedéseket hajt végre a Hezbollah libanoni terrorszervezet ellen és annak megakadályozására, hogy Irán katonailag megszilárdítsa jelenlétét Szíriában.

A fent említett területeken élő emberek 31 százaléka fontolgatja a távozást a Kneszet Kutatási és Információs Központ felmérése szerint. Az északi lakosok 36%-a fontolgatja a költözést, míg délen az emberek 28%-a.

A déliek körülbelül fele nem érzi magát biztonságban. A térségben élő arabok és zsidók egyaránt azt állították, hogy legnagyobb aggodalmukat a gázai rakéták jelentik.

Északon az emberek 30%-a nem érzi magát biztonságban, ez az érzés szignifikánsan magasabb az arabok körében (41%), mint a zsidóknál (17%).

A sajtóközleményből nem derült ki, mi az északi lakosok legnagyobb biztonsági aggálya, és az sem világos, hogy az ottani arab izraeliek nagyobb fokú bizonytalansága külső fenyegetésekhez, vagy idén a közösségben tapasztalt fokozott erőszakhoz kötődik-e.

Összességében a periférián élő izraeliek 40%-a mondta, hogy nem érzi magát biztonságban. Ezenkívül a déli izraeliek egyharmada jelezte, hogy otthonuk közelében nincs óvóhely, és 42%-uk szerint nincs a házukban védett hely. Északon a lakosság 35%-ának nincs óvóhely az otthona közelében, 36%-uknak pedig nincs védett szoba a házban.

A távolság, a rendelkezésre állás és a szükség esetén nyitva tartás által meghatározott nyilvános óvóhelyek hozzáférhetősége kétszer olyan magas volt a zsidók körében, mint az araboknál.

A felmérés arra is kíváncsi volt, hogy a lakosok elégedettek voltak-e az egészségügyi, jóléti és a helyi hatóságok vészhelyzeti magatartásával, valamint hogy a területük megfelelő sajtó lefedettséget kapott-e.

Az északiak kevesebb mint fele úgy érezte, hogy a periféria média lefedettsége nem volt megfelelő, míg a déliek 58%-a volt elégedetlen a sajtóval. Mind az északi, mind a déli lakosok körében a fő panasz az volt, hogy úgy érezték, hogy a média nem részesíti megfelelő figyelemben területüket.

A felmérésben 1400 válaszadó vett részt. A nyilatkozat nem közölte a hibahatár nagyságát.

A teljes írás itt olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.