Netanjahu: Minden jogunk megvan a Jordán-völgye bekebelezésére

Pompeo és Netanjahu Lisszabonban - fotó GPO
Pompeo és Netanjahu Lisszabonban - fotó GPO

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy annektálja a Jordán-völgyét – jelentette ki az ügyvezető izraeli miniszterelnök csütörtök este Lisszabonban. 

Mint mondta, a Ciszjordánia stratégiai jelentőségű részének Izrael területéhez történő csatolásáról szóló javaslatát megvitatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel szerda esti találkozójukon a portugál a fővárosban. Úgy fogalmazott: Minden jogunk megvan erre, ha egyszer így döntenénk. Netanjahu beszélt arról is, hogy az amerikai tárcavezetővel egyetértettek a közös védelmi megállapodás kidolgozásában.

Az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint a korrupciós vádak és belpolitikai bizonytalanság miatt nyomás alá került Benjamin Netanjahu ettől a két kezdeményezéstől várja, hogy hatalmon maradhasson.

Az Observador című portugál lap  úgy kommentálta a Pompeo-Netanjahu találkozót, hogy az izraeli kormányfő Portugáliában akarja újraindítani választási kampányát az amerikai külügyminiszter jóváhagyásával. Izraelnek továbbra sincs új kormánya, miután Netanjahu eddig két alkalommal is kudarcot vallott a kormányalakítással, így jelenleg ügyvezető miniszterelnökként viszi az államügyeket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.