Lehet, hogy idézőjelbe kellene tennem a szót: izraeli “tél”. Magyarországi nézőpontból biztosan, hiszen az izraeli tél körülbelül egy közép-európai szeptember-októberhez hasonlít. Amikor reggel már csak plusz öt fok van, az borzasztóan hideg napnak számít, és simán vannak olyan napok, amikor flipflopban (strandpapucsban) lehet sétálni. Mármint anélkül, hogy megfagynának és egyesével letöredeznének a lábujjaid. 

Régen, amikor még az első-második izraeli telemet töltöttem, sosem vettem fel kabátot vagy csizmát, és lejártam napozni a tengerpartra majdnem végig. A magyar telek után a nappali plusz 18 fok csodálatos volt. Kezdem viszont felvenni az itteni tempót, és amikor már csak 20 fok van, felvenni a magas szárú cipőt meg a dzsekit, hiszen azokat is kell hordani valamikor. Azt még mindig nem értem, hogy novemberben (amikor még mindig 27 fok van) miért árulnak szőrös fülmelegítőket, de lehet, hogy majd annak is eljön az ideje. A strandolást pedig (borzalom) most szüneteltettem december közepe és március közepe között.

Tehát minden csodálatos, meleg van egész évben és … el ne hidd!
Nagyon lehet ám fázni az izraeli télben! 

Itt a “fűtés” és a “szigetelés” szinte teljesen ismeretlen fogalmak. Fűteni olajradiátorral szokás, vagy egyszerűen a légkondival, ami ugye befúj a lakás egy bizonyos pontjára némi meleget, és ha épp ott állsz, akkor egy kicsit felengedsz, de nem melegíti át az egész teret. A falak, bútorok, minden tárgy hideg marad. Amikor már szépen tavaszodik, és csak úgy dől be az ablakon a harmincvalahány fokos forróság, nagyon vicces élmény kinyitni a ruhásszekrényt, mert pont olyan, mintha a hűtőt nyitnád ki: engedi ki magából az összegyűjtött hideget.

Télen a hálószoba közepén, a két ablak között állva a huzattól szinte lobog az ember haja. Mármint csukott ablakok mellett természetesen. Idén télen végül nem fűtöttük a hálószobát. Az olajradiátort 24/7 a kutya használja. Esetleg lefekvés előtt bekapcsoltuk a kis hősugárzót, ami hamar csinál jó meleget, de nem hagyjuk úgy reggelig, szóval a pehelypaplan alól semmiképpen nem szabad kezet-lábat kinyújtani, mert az nem jó.

Voltunk viszont Magyarországon látogatóban, ahol rá kellett jönnöm, hogy nekem semmi se jó. Nagyon kellemes ugyan a fűtött szoba, és tényleg sokkal jobb úgy zuhanyozni, hogy tudod, hogy amikor elzárod a forró vizet, akkor sem fog rádfagyni minden csepp azonnal, de nekem pl pár nap után kiszáradt a bőröm, és felelevenedett az élmény, amit szívből gyűlölök: indulás előtt magadra veszed a pulcsikat, kabátot, csizmát, esetleg a sapka-sál-kesztyű együttest, majd leizzadsz, kilépsz a hideg utcára, és most ott fagysz meg. Megoldásképpen általában egyszerűen kinyitom a lakás ajtaját, mielőtt felveszem a kabátot, hogy legyen egy kis átmenet a tökmeleg meg a tökhideg között. 

Az idei télen is volt néhány nagyon szép nap, fantasztikus napsütéssel, huszonvalahány fokkal. Ilyenkor nem szabad semmilyen épületen belül tartózkodni, mert bent meg lehet fagyni, míg kint nagyon kellemes. Valamint nem szabad buszra szállni, mert az izraeliekben van valami beépített reflex. Amikor meglátják, hogy a hőmérséklet 22 fokra vagy afölé emelkedett, bekapcsolják a légkondit, a buszokat 18 fokra hűtik. Te pedig, aki ma nem vettél kabátot, hiszen mondjuk 24 fok van éppen, esetleg egyenesen papucsban indultál el, megfagysz.

A tél az esőzések ideje. Izraelben nagyon magas a napsütéses napok száma, ezért a tél nagy részében is ragyogó kék az ég, de ha esik, akkor nagyon esik. Előfordul, hogy napokon keresztül is, de néha néhány perc alatt zúdul le annyi víz, hogy ellepi az utcákat, esetleg boka fölött érő patakok ömlenek keresztül a buszokon. Nem vicc. Volt olyan is, hogy nem tudtam átmenni az utcán, mert az útpadka mellett mindkét oldalon olyan folyó rohant végig, ami azonnal eláztatta volna a cipőmet bokáig.

Összefoglalva tehát az izraeli telet ki lehet bírni, sokan nagyon szeretik is, például mert nincs forróság és magas páratartalom, és egész jól lehet levegőt venni. Ami miatt én nagyon szeretem, az a kék ég. A színek, a nagy esők miatt kizöldülő-kivirágzó természet. Itt télen zöld minden és gyönyörű.

Izraeli nyár

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzrael és én