Dupla tüntetők, kettős zavar: Netanjahu irodájának furcsa photoshopja

Jobboldali tüntetők Jeruzsálemben - fotó: Benjamin Netanjahu Twitter-oldala
Jobboldali tüntetők Jeruzsálemben - fotó: Benjamin Netanjahu Twitter-oldala

A késő éjszakai órákban a miniszterelnök úgy döntött, hogy közzétesz egy bejegyzést, amelyben megköszöni a Jeruzsálemben tiltakozók ezreinek a mellette való kiállást, de az éles szeműek (és azok is, akik nem) észrevették, hogy ugyanazok a támogatók többször is feltűntek a képen.

Alig több mint 70 éves fennállása alatt jó néhány lenyűgöző csúcsot ért el Izrael – fiatal korához képest. Bizton állíthatjuk, hogy a mindössze egy éven belül harmadszorra kiírt választások nem tartozik ezen csúcsok közé. A szerda este sokak számára emlékezetes marad, de nem olyan eseményként, amelyről ünnepélyesen kellene megemlékezni majd. Nagyon sok trükk, furcsa nyilatkozat és cselekedet kísérte ezt a ferde napot, ám a Netanjahu Iroda közösségioldal-szakértőinek valahogy sikerült bezsebelni a pénztárt – a kínos esetek kategóriában.

Tegnap, éjfél körül a miniszterelnök közölt egy bejegyzést a Twitter-fiókjában, amelyben Netanjahu megköszönte az “ezreknek, hogy ma este Jeruzsálemben támogattak engem”, és egy fotót mellékelt a lelkes támogatókról. “Fotót” mondtunk? Az igazság egy kicsit más. Valójában a kép, amelyet Netanjahu emberei publikáltak, három különböző szögből készített képből áll, amelyeket – nagyon kezdetleges, gyermeki szinten – összevontak.

A politikai spektrum mindkét oldalán korábban zajló tüntetések során keserű viták zajlottak a tüntetők számáról. Mindegyik oldal a megtévesztő-, hazug fotószög, vagy a manipulációs keretválasztás miatt vádolta a másik felet. Ezúttal a Photoshop szakértőire sem volt szükség – a poszthoz csatolt fotón egyértelműen ugyanazokat a tiltakozókat többször is lehet látni.

A cikis Twitter-bejegyzést már törölték, de az nyomot hagyott a neten. Semmi kétség, hogy még ha minden jel arra utal is, hogy nemsokára távozik az ország vezető posztjáról, Netanjahunak ismét sikerült ellopni az előadást, még ha nem is a megfelelő okokból.

“A Likud 70 mandátuma!”:

“Netanjahu-támogatók milliói”:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz