Történelem a síneken: 11 év késés után végre átszállás nélkül ingázhatunk Jeruzsálem és Tel-Aviv között. Ez lesz a menetrend, és az árak.

11 évvel az eredeti átadási határidő lejárta után végre közvetlen vonatjárat indul Jeruzsálembe: az Izraeli Vasutak még nem jelentette be hivatalosan, de a honlapján végzett keresés alapján úgy tűnik, hogy az első villamos üzemelésű vonat a fővárosban lévő Navon állomás és a tel-avivi Hahagana állomás között – a Ben-Gurion repülőtéren való eddigi átszállás nélkül – jövő szombat este fog üzembe lépni.

Az első vonat 21:56-kor indul Jeruzsálemből, és 32 perc alatt érkezik Tel-Aviv déli részébe. A viteldíj – 22 sékel, ez a teljes ár, és nincs kedvezmény. A tel-avivi Hahagana állomástól az első vonat csak másnap reggel 6:52-kor indul. Hétköznapokon fél óránként indulnak majd a vonatok Jeruzsálemből és Tel-Avivból egyaránt, az utolsó járat 21:30 körül.

A vonal megnyitásának eredeti határideje 2008-ban volt kitűzve. Ezután 2014-re helyezték át, majd 2016-ra, később 2018-ra halasztották, amikor a vonal végül megnyílt, de váratlanul további hat hónapos késést szenvedett. A következő szombaton végre lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül utazzunk Jeruzsálemből Tel-Avivba, egyelőre annak csak a déli részére.

A vonal teljes hossza kb. 57 kilométer, ebből kb. 32 km a Kfar Daniel környékétől Jeruzsálemig vezető új vasútszakasz. Az új útvonal 9 hidat (összesen 3 km) és 5 alagutat (19 km) tartalmaz. A vonal végállomása a jeruzsálemi bejáratnál található Binjanei Hauma közelében, körülbelül 80 méterrel a felszín alatt található.

Az elektromos vasútvonal kapkodós megnyitása olyan sorozatos – esetenként naponta történő – meghibásodásokat eredményezett, amelyek a Közlekedési Minisztérium és az Izraeli Vasutak megaprojektjét rendszeres támadásoknak tették ki. A további meghibásodások elkerülése érdekében úgy döntöttek, hogy rendszeres, naponta kétszer közlekedő próbajáratokat állítanak üzembe a Ben Gurion repülőtér és a Tel-Aviv Hahagana állomások között, amelyek november 16-án indultak.

A projekt becsült összköltsége 7-9 milliárd sékel, körülbelül négyszer magasabb, mint azt eredetileg tervezték.

Bezalel Smotrich közlekedési miniszter kijelentette, hogy “Jeruzsálem és Tel-Aviv mindössze fél óráig tartó utazással való összekapcsolása valódi örömhír. Minden elismerésem elődömnek, Katz miniszternek a projekt kezdeményezéséért és annak előmozdításáért a sok kihívás és kritika ellenére”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.