A Moszad segített Dániának több terrortámadás megakadályozásában

Fotó: képernyőkép / Hadasot 12
Fotó: képernyőkép / Hadasot 12

A dán hatóságok 22 gyanúsítottat tartóztattak le állítólagos dzsihadista merényletek előkészítéséért.

A Moszad segített Dániának egy sor terrorista támadás megakadályozásában. Az izraeliek olyan információkat nyújtottak át a dán hatóságoknak, amelyek több gyanúsított dzsihadista letartóztatásához vezettek a héten.

A forrásokat nem idéző  jelentés szerint a Moszad segítsége az utolsó pillanatban állította meg a támadásokat.

A 12-es csatorna arról számolt be, hogy az izraeli hírszerzés az elmúlt két évben mintegy 50 terrorista támadás megakadályozásában segített szerte a világon.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök még júniusban kijelentette, hogy az izraeli kiber hírszerzés az Iszlám Állam, és hasonló terrorcsoportok által tervezett “nagyszabású” merényletek felderítésében segédkezett „tucatnyi” országban.

- Hirdetés -

A dán rendőrség 22 gyanúsítottat tartóztatott le a skandináv országban a hét folyamán, akik terrorista támadásokra készültek. Bombák összeszerelésével és fegyverek, lőszerek, hangtompítók vásárlásával gyanúsítják őket, amelyeket „Dániában vagy külföldön egy vagy több összehangolt terrorista támadásnál terveztek felhasználni”.

Ha hivatalosan is vádat nyújtanak ellenük és elítélik őket, életfogytiglani börtönbüntetéssel kell számolniuk, bár a gyakorlatban az életfogytiglani börtön átlagosan tizennégy évet jelent Dániában.

A dán hatóságok nem adtak részleteket a támadás lehetséges célpontjairól.

- Hirdetés -
FORRÁSThe Times of Israel