Az UNESCO törölte a világörökségi listáról az antiszemitizmussal vádolt karnevált

Üdvözölte Izrael és a Zsidó Világkongresszus (JWC), hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) eltávolította a világ szellemi kulturális örökségének listájáról a belgiumi Aalst város híres karneválját annak antiszemitának ítélt elemei miatt.

Első ízben történt meg, hogy az UNESCO eltávolított egy hagyományt a szellemi kulturális világörökség listájáról. A példátlan határozatot a szervezet világörökségi bizottságának szombaton véget ért kolumbiai ülésén hozták meg.

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter, üdvözölve az UNESCO „erkölcsi és elvi alapokon nyugvó” döntését, kijelentette, hogy „a 21. században, amikor újra felütötte rút fejét az antiszemitizmus, nem létezhet semmiféle tolerancia e visszataszító jelenség tekintetében”.

A miniszter által szombaton késő este kiadott közlemény felszólítja a belga kormányt is, hogy világosan foglaljon állást az antiszemita allegóriák felvonultatása ellen az aalsti karneválon.

A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder ugyancsak nyilatkozatban szögezte le, hogy a 21. században „nincs helye ilyen gyűlöletteli szimbolizmusnak”.

A belgiumi (flandriai) Aalst város farsangja régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábuk felvonultatásával váltott ki széles körben felháborodást. Az idei menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, kampós orrú férfit ábrázoló, pénzeszsákon ülő bábu kapott helyet.

A szervezők tagadták, hogy alantas indíték vezérelte őket, de a véget nem érő viták miatt végül maguk kezdeményezték a népszokás törlését az UNESCO-listáról.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.