Magyar orvostechnológiai high tech cégek jártak továbbképzésen Izraelben

A magyar cégek képviselői Izraelben

A soha még ennyire nem virágzó magyar-izraeli tudományos és gazdasági kapcsolatrendszer újabb projekttel bővült a héten, amikor hat magyar start up cég izraeli képzésen vett részt elsősorban azért, hogy ötleteik megvalósításához a gazdasági oldalt erősítsék.

Bíró Dávid, a kezdő vállalkozások mentoraként, befektetési menedzsereként dolgozik Budapesten, a mintegy húsz főt foglalkoztató, éppen összeolvadás előtt álló Startup Campus és Quantum leap nevű cégnél. Ő kísérte el a cégeket, és mesélt a projektről.

Elmondta, hogy cége több mint húsz start upot segít üzleti, pénzügyi tervekkel, piackutatással, tanácsadással, sőt pénzekkel, valamint azzal, hogy felkészítik őket, hogy hozzájussanak más, nagyobb pénzforrásokhoz, befektetőkhöz. Rajtuk kívül is több hasonló inkubátorház működik Magyarországon, mind azon dolgoznak, akárcsak a hasonlóan működő izraeli társaik, hogy nyomon kövessék és segítsék a kezdő vállalkozásokat az ötlettől a megvalósítás felé.

Izraelbe úgy kerültek, hogy együttműködnek a Hungarian Export Promotion Agency, vagyis HEPA nevű céggel, együtt külföldi programokat is szerveznek, hogy más országok példái és képzései segítségével is dolgozzanak a magyar cégek fejlesztésén.

A Tel-Aviv-i magyar nagykövetség gazdasági és technológiai attaséja, Szolnoki Szabolcs felkérésére ők végezték Magyarországon a csapatválogatást az izraeli továbbképzéshez. Ezúttal az orvosi technológia területén lehetett pályázni “one pager”-ekkel, vagyis a cégek rövid ismertetésével, eddigi munkájuk bemutatásával.

A programon részt vevő magyar startupok szállást, utazást, étkezést kaptak, és előadásokat hallgattak a Tel-Aviv-i egyetemen – elsősorban az itteni gazdaságközpontú gondolkodásról, és a helyi orvosi technológiákról. Csütörtökön pedig Tel-Avivban és Jeruzsálemben is kapcsolatokat építhettek az itteni cégekkel és befektetőkkel, egész napos programokon, a két városban személyes találkozókat is szerveztek számukra.

Dávidék cége előre elkérte, és segített olyanná formálni a prezentációkat, hogy ötleteikre és elképzeléseikre itt is felkapják a fejüket, és partnerekre találjanak.

A visszajelzések alapján a hat kezdő magyar vállalkozás képviselőinek nagyon tetszett a program. Úgy érzik sokat fejlődtek, elsősorban a gazdász oldaluk, s hogy a megvalósíthatóság irányába terelték őket Izraelben.

A 28 éves Bíró Dávid elmondta, hogy ő ritkán utazik külföldre a cégekkel, de neki is nagyon jót tett Izrael, mert többek közt megismerkedett a helyi YL Ventures nevű céggel, egy itteni hasonló vállalkozással. Fontosnak látta a személyes kontaktust, s ellesni itt mitől, és hogyan működnek a start up vállalkozások. „Jó belelátni, hogyan vieselkednek errefelé a cégekkel, megérteni mindezt, és végiggondolni, mit lehet ebből hazavinni” – mondta.

Bíró Dávid a pulpituson

Magáról elmesélte, hogy Egerben nőtt föl, s először gazdasági informatikát tanult a Miskolci Egyetemen, majd mesterdiplomát szerzett vállalkozásképzésből a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Nagyon fontosnak tartja az innovációt, az innovatív gondolkodást, például hogy a jövőben „okos-otthonokban”, kényelmesebb, élhetőbb módon éljünk. Fontos számára bolygónk védelme is, a környezettudatosság, s ebben például a szelektív szemétgyűjtés. Szabad idejében szeret kirándulni, kiszabadulni a városból: kezében szemeteszsákkal járja a kék túra útvonalát, mások után is felszedi az elhullajtott dolgokat, hogy védje a környezetet.

Továbbképzésen Tel-Avivban
Továbbképzésen Tel-Avivban

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.