Jelentés: Törökország megengedi a Hamásznak, hogy területéről szervezzen támadásokat Izrael ellen

A brit Telegraph szerdán közölt riportja szerint Törökország megengedi a Hamász vezető tisztviselőinek, hogy az országban működjenek és támadásokat tervezzenek Izrael ellen.

A jelentés az Izrael által letartóztatott gyanúsítottak kihallgatási anyagianak másolatára hivatkozott, amelyek arra utalnak, hogy a terrorszervezet török földről irányítja a Júdea és Szamáriában (Ciszjordániában) és Jeruzsálemben végrehajtott műveleteket.

A jelentés szerint a Hamász februárban egy vezető izraeli tisztviselő likvidálását tervezete, a célpontok között szerepelt Nir Barkat Jeruzsálem előző polgármestere, Jehuda Glick Likud-törvényhozó és Roni Alsheikh volt országos rendőrfőnök. A csoport kísérletei azonban kudarcot vallottak.

A Hamász magas rangú tisztviselője, Zakaria Najib pénzt és fegyveres kiképzést ajánlott Törökországban egy Izraelből érkező operatív számára, (Adham Muselmani 23 éves kelet-jeruzsálemi lakos), amennyiben véghezviszi a merényletet. Najib állítólag azt mondta Muselmaninak, ha azt akarja, hogy emlékezzenek rá, meg kell ölnie egy prominens izraelit.

Egy másik Hamász-opetatív 20 000 dollárt ajánlott egy öngyilkos merényletre hajlandó terrorista családjának.

Najib 2011-ben szabadult a Gilad Shalit izraeli katona szabadon engedéséért kötött alku részeként Izrael és a Hamász között. Izrael Shalitért 1027 izraeli börtönben ülő terroristát engedett el. A fogolycsere megállapodás mind a mai napig viták tárgyát képezi.

A Telegraph szerint Muselmani pisztolyvásárlásra készült, amikor a Sabak (Sin Bét) titkosszolgálat letartóztatta.

A múlt hétvégén Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozott a Hamász vezetőjével, Ismail Haniyeh-vel, annak ellenére, hogy Izrael többször figyelmeztette Törökországot, hogy a Hamász támadások tervezésére használja a területét.

A Telegraph szerint a török hírszerző ügynökök szoros kapcsolatban állnak a szervezet Isztambulban működő operatív ügynökeivel, és maga Erdogan is figyelemmel kíséri a tevékenységüket, és lehetővé teszi számukra, hogy az országban székelhessenek. „Továbbra is támogatjuk testvéreinket Palesztinában” – mondta a török elnök.

A Hamász a maga részéről a weboldalán dicsérte Törökországot „a palesztin nép és annak igaz ügye melletti álláspontjáért.”

A Telegraph rámutatott arra is, hogy a Hamász helyettes vezetője, Saleh al-Arouri szabadon beutazhat az országba, nem kell letartóztatástól tartania, pedig az Egyesült Államok korábban 5 millió dollárt ajánlott a tartózkodási helyére vonatkozó információkért. És nem ő az egyetlen, legalább 11 hamászosról, akik „az elmúlt évben távoztak [Gázából], az izraeli hírszerzés és az egyiptomi határhatóságok által összeállított lista szerint” tud, hogy áttelepült Isztambulba.

Köztük Abdel Rahman Ghanimat, a Surif-sejt korábbi vezetője, amely az 1990-es években halálos öngyilkos merényleteket hajtott végre izraeli civilek ellen.

2015-ben Törökország belement abba, hogy megakadályozza, hogy a Hamász terrortámadásokat tervezzen a földjéről. A Telegraph azonban megjegyezte, hogy izraeli források szerint Törökország nem teljesítette a megallapodást. A török kormány állítólag engedélyezte, hogy a Hamász folytathassa a műveleteit, még akkor is, amikor az arab államok, köztük Szaúd-Arábia, eltávolodtak a szervezettől. A jelentések szerint izraeli és egyiptomi hírszerzési dokumentumok alapján néhány Hamász-operatív az elmúlt évben a Gázai övezetből átköltözött Isztambulba.

Az izraeli külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki a két ország közötti feszültség miatt a diplomáciai kapcsolatok fenntartása ellenére.

„Izrael rendkívül aggasztónak tartja, hogy Törökország megengedi a Hamász terroristáinak, hogy a területén működhessenek az izraeli civil lakosság elleni terrorista támadások tervezéséhez és indításához” – nyilatkozta a külügyminisztérium a Telegraphnak.

Török diplomáciai források tagadták a jelentést, és Izrael aggodalmát „alaptalan állításoknak” nevezték, amelyek célja a Törökországgal fennálló politikai kapcsolatok megszakítása. Továbbá azt állították, hogy a Hamász „nem terrorista szervezet”, hanem egy legitim palesztin politikai párt.

A Hamász szerint az izraeli aggályok „alaptalan állítások, amelyek célja a Hamász Törökországgal fennálló kapcsolatának negatív befolyásolása”.

„A Hamász csak a megszállt Palesztina földjén végzi ellenállási tevékenységeit” – mondta Hazem Qasem szóvivő.

A teljes cikk itt olvasható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.