A kabinet jóváhagyta a Palesztin Hatóság adópénzeinek újabb 149 millió sékeles megcsorbítását

Bennett védelmi miniszter kérte a pénzek levonását, melyek a biztonsági szolgálatok szerint olyan palesztin családoknak átutalt összegek, melyeknek hozzátartozóit terrorista támadások elkövetése során öltek meg, vagy annak folyamán sérültek meg.

Vasárnap a politikai-biztonsági kabinet jóváhagyta Naftali Bennett honvédelmi miniszter javaslatát, amely az Izrael által a Palesztin Hatóság számára begyűjtött adópénz további 149 milliós ellensúlyozására szolgál. A biztonsági szolgálatok számításai szerint a Palesztin Hatóság olyan palesztinok családjai számára fizeti ki havi rendszerességgel ezt az összeget, akiket izraeliek ellen elkövetett terrorista cselekmények elkövetésekor megöltek, illetve megsebesültek. Nemzetközi közvetítők becslése szerint az ellentételezés fokozni fogja a Izrael és a PH közötti feszültséget.

2018. júliusában törvényt fogadtak el, amely szerint minden hónapban levonják az adópénzből – amelyet Izrael köteles átutalni a Palesztin Hatóságnak – a terroristáknak és családtagjaik számára fizetett összegeket. Azóta Izrael mintegy 500 millió sékelt vont le, amelyet a biztonsági szolgálatok szerint Izraelben fogvatartott palesztin foglyoknak, szabadon bocsátott foglyoknak és hozzátartozóiknak fizettek ki 2018-ban. Ezt követően a Palsztin Hatóság bejelentette, hogy nem hajlandó elfogadni a fennmaradó pénzt, és emiatt súlyos gazdasági válságba került. Az izraeli politikai és biztonsági tisztviselők, valamint az ENSZ, Egyiptom és európai tisztviselők azóta megpróbáltak megoldást találni a problémára, attól tartva, hogy a válság a Palesztin Hatóság összeomlását és a terror fokozódását fogja eredményezni.

Bennett további ellentételezésekre irányuló javaslata egy olyan jelentésen alapult, amely szerint a PH 149 millió sékelt adott át olyan halott és sebesült terroristák családtagjai számára, akik nem feltétlenül voltak foglyok. A jelentést a Gazdasági Terrorizmusellenes Küzdelem Nemzeti Központja készítette együttműködve a Sabak, a hadsereg, a rendőrség és a börtönszolgálat (Sabasz) tisztségviselőivel.

A kabinet megvitatta továbbá az Izrael és a Hamasz között a legutóbbi harci forduló után elért megállapodásokat, ideértve a pénzeszközök Katarból történő átutalását a terrorszervezet tagjainak a Gázai övezetben. Az ügyben a vita várhatóan folytatódni fog a jövőben. A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz a közelmúltban azzal vádolta Izraelt, hogy az támogatja a Hamaszt, miközben a szervezet Ciszjordániában elkövetett terrorista támadások elindításában tevékenykedik. “Netanjahu pénzátutalást hajt végre a Hamasznak Gázában, és Ciszjordánia fizeti a Hamasz által végrehajtott támadások árát” – mondta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.