Hiába próbálja cáfolni, a választásokkal és a botrányaival kapcsolatos nyomozásokkal többet foglalkozik Netanjahu, mint minden más kérdéssel együttvéve.

A Shakuf médiaoldal, amely nagyrészt a közszereplők átvilágításával foglalkozik, megvizsgálta a miniszterelnök összes tavalyi Twitter-csipogását, és kiderült, hogy több tweet jelent meg a családjával kapcsolatos témában, mint az egészségüggyel és oktatással foglalkozó tweetek együttesen.

Miki Zohar, a Likud soraiból való kneszet-képviselő nemrég kijelentette, hogy Netanjahu elképesztő képességekkel rendelkezik: “Idejének 100%-át az ország javára fordítja, és további 100%-ot egyéb dolgokra!”

Mivel a miniszterelnök nem hajlandó nyilvánosságra hozni a hivatali naplóját, nem volt mód megvizsgálni, hogy Netanjahu idejének 200%-át valóban olyan hatékonyan használja-e ki, ahogy azt Zohar állítja. Netanjahu Twitter-fiókjából megtudhatjuk, hogy mivel foglalkoznak a posztjai, ami talán nagyjából kifejezi, hogy milyen témák foglalkoztatják őt magát (még akkor is, ha nem tudhatjuk bizonyosan, hogy “nagy testvéréhez” hasonlóan ő maga írja-e posztjait).

Ennek érdekében a Shakuf csapata átvizsgálta a miniszterelnök összes Twitter-bejegyzését 2018. december 8-tól 2019. december végéig. Mi derült ki?

Netanjahu ebben a bő egy éves időszakban 1 615 tweetet tett közzé. Tweetjeinek kb. 43%-a foglalkozott a botrányaival, a választásokkal és az “őt megdönteni szándékozó tényezőkkel”. Ezzel szemben bejegyzéseinek csak körülbelül 38%-ban foglalkozott a különböző kormányhivatalokkal. Ezenkívül Netanjahu többet foglalkozott a családjával (a Twitteren), mint az Oktatási és Egészségügyi Minisztériummal.

Ha végignézzük a miniszterelnök posztolásait, azt találjuk, hogy az izraeli egészségügy kérdése egyáltalán nem foglalkoztatja – legalábbis a Twitter-en –, egyetlen poszt erejéig sem (!). Pedig ő volt az egészségügyi miniszter. Ezzel szemben a külügyek Netanjahu tweetjeinek 20,4%-át (330), a biztonsági kérdések pedig kb. 9,5%-át (154) tették ki.

TémaPosztok számaPosztok százalékos aránya
Választások44127,3%
Külügy33020,4%
Netanjahu botrányai21213,1%
Biztonság1549,5%
Hivatalos nyilatkozatok1157,1%
Kapcsolat a polgárokkal724,5%
Kormányalakítás714,4%
Gazdaság483,0%
Palesztinok (Ciszjordánia)483,0%
A média és más erők, akik “a megdöntésére törnek”392,4%
Likud párt372,3%
Belügy251,5%
A Netanjahu család150,9%
Oktatás70,4%
Kultúra10,1%
Egészségügy00,0%
  • A tweetek mindössze 3%-a foglalkozott a zöld vonalon túli telepes-építkezésekkel, területek Izraelhez csatolásával és a palesztinokkal való konfliktussal (48), hasonlóan a 3%-nyi, gazdasággal kapcsolatos bejegyzésekhez (48).
  • Izrael belső ügyei? 1,5% (25). Oktatás? 0,4% (7). A kulturális kérdéseket csak egyetlen bejegyzés érintette.
  • Netanjahu 613 alkalommal tweetelt a kormányával kapcsolatos témákban, ami az összes miniszterelnöki poszt 37,95%-a. Ez a szám szintén problematikus, mivel sok bejegyzést nem lehet elválasztani a választási kampánytól. 
  • Netanjahu többet tweetelt feleségéről, fiairól és elhunyt testvéréről (15), mint az egészségüggyel, kultúrával és az oktatással kapcsolatos kérdésekről együttvéve.

Csak remélni tudjuk, hogy a miniszterelnök a hátralevő hivatali idejében többet fog foglalkozni az ország lakosságát közvetlenül érintő kérdésekkel, és hogy Zohar képviselő sikeresebb lesz a százalékok elosztásában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSSakuf