Szefárd főrabbi: “a volt Szovjetunióból érkezők vallásgyűlölő gojok”

737
Jichak Joszef szefárd főrabbi - fotó: Wikipedia
Jichak Joszef szefárd főrabbi - fotó: Wikipedia

A szefárd főrabbi kedd reggel kemény kritikákkal szembesült a politikai spektrum minden oldaláról, miután a Jediot Aharonot híroldal közzétett egy részletet a múlt héten mondott beszédéből, melyben a volt Szovjetunióból érkező bevándorlókat „vallásgyűlölőknek” nevezte.

„Gojok százezerei vagy tízezrei érkeztek Izraelbe a visszatérés törvénye alapján. Sok-sok nem-zsidó él itt, köztük néhány kommunista, vallásellenes és vallásgyűlölő. Egyáltalán nem zsidók, gojok. Aztán olyan pártokra szavaznak, amelyek az ultraortodoxok és a vallás ellen bujtogatnak.”

„Idehozták őket Izraelbe, hogy ellensúlyként szolgáljanak az ultraortodoxok ellen. Így a választásokon nem lesz túl sok ultraortodox [a Knesszetben]. Ezért engedték meg nekik, hogy bevándoroljanak Izraelbe – abszolút nem zsidók. Sajnos látjuk az általuk végzett felbujtás eredményét.”

Jichák Joszef főrabbi megjegyzései külföldi kiküldetésre induló rabbik előtt hangzottak el.

Az izraeli visszatérés törvény értelmében bárki, aki rendelkezik legalább egy zsidó nagyszülővel, jogosult az állampolgárságra. Azonban ha az az egy zsidó nagyszülő férfi, bár a bevándorlásért folyamodó személynél elfogadják a zsidó gyökereket, nem számít majd zsidónak, így például nem házasodhat a rabbinátus alatt.

A törvény továbbá biztosítja a zsidó, valamint a nem-zsidó házastársak, gyermekek és unokák bevándorlását is.

Az izraeli Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint több mint 430 000 nem-zsidó él Izraelben, többségük Kelet-Európából érkezett 1989 után a visszatérés törvénye alapján.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök Twitteren „felháborítónak és helytelennek” nevezte a főrabbi kijelentéseit. „A volt Szovjetunióból érkező bevándorlók nagy áldást jelentenek Izrael Állam és a zsidó nép számára. A kormányom továbbra is a volt Szovjetunióbeli testvéreink bevándorlásáért és befogadásáért fog dolgozni” – mondta.

Avigdor Liberman, a túlnyomórészt szekuláris és orosz bevándorlók szavazatára támaszkodó Jiszrael Beitenu párt vezetője a főrabbi lemondását követelte, beszédét „antiszemitának és rasszistának” nevezve, és reményét fejezte ki, hogy valaki olyan lép majd a helyére, aki nem „választja szét és osztja meg” a népet.

A teljes cikk itt olvasható >>