Súlyos károkat okozott izraeli harci repülőkben a rendkívüli esőzés

Izraeli vadászgépek - fotó: IAF
Izraeli vadászgépek - fotó: IAF

Néhány óra alatt sokfelé több deciméternyi csapadék esett rendkívül heves felhőszakadásokból, a lezúduló víz pedig elárasztotta a harci gépek hangárait még mielőtt biztonságba helyezhették volna őket – jelentette a helyi média vasárnap este.

Az izraeli légierőnél több millió sékelre (több százmillió forintra) becsülik a károkat, melyek az egyik, déli országrészben lévő légi támaszponton keletkeztek. A javításokat követően pár napon belül bevetésre készek lesznek a vadászgépek.

A katonai cenzúra három napig megakadályozta, hogy a károk nyilvánosságra kerüljenek, de vasárnap az izraeli média bemutathatta a történteket. A tizenkettes televízió híradása szerint a Negev sivatagban hirtelen megjelent vízfolyás mintegy másfél méter magasságban árasztotta el a hangárokat.

Az utóbbi hetek szélsőségesen csapadékos időjárása miatt hét ember meghalt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.