Az izraeliek ezentúl szabadon utazhatnak Szaúd-Arábiába

Mecset Szaúd Arábiában - fotó: Pixabay

Az izraeliek vasárnaptól szabadon utazhatnak Szaúd Arábiába – jelentette vasárnap a Háárec.

Arie Deri belügyminiszter – Izrael történetében először –, hivatalosan engedélyezte az ország polgárainak Szaúd-Arábia meglátogatását. A rendelet szerint ezentúl repülési engedélyt is adnak vallási szertartásokra vagy üzleti megbeszélésekre.

Az izraeliek eddig elvileg csak hivatalos jóváhagyással utazhattak Szaúd-Arábiába. A lapnak név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint “hetek óta érlelődött az ügy”.

Korábban is viszonylag sokan utaztak a Perzsa-öböl menti országba, egyrészt a mekkai zarándoklatra tartó muzulmán izraeliek, akik a zarándoklatuk idejére különleges engedélyt kaptak Szaúd-Arábia meglátogatására, másrészt üzletemberek, akik ottani hivatalos személytől származó meghívólevelek birtokában legfeljebb 90 napra szóló utazási engedélyhez juthattak.

Izraelnek és Szaúd-Arábiának nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata, de a színfalak mögött diplomáciai és hírszerzési együttműködés folyik a két ország között a média értesülései szerint – elsősorban a közös ellenségükkel, Iránnal szemben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.