Több ezren tüntettek Gázában Trump béketerve ellen

Gázai tüntetés

Több ezren tüntettek a Gázai-övezetben Donald Trump amerikai elnök béketerve ellen annak nyilvánosságra hozása előtt néhány órával – jelentette a helyi média szerdán.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet vezetésével rendezett gázai tüntetéseken Gáza városban, Rafiahban, egy menekülttáborban, valamint az Izraellel szomszédos határ három pontján a palesztin tüntetők Donald Trump és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arcképét égették, és “Palesztina nem eladó!” feliratot emeltek magasba a béketerv palesztinoknak pénzeket ígérő, de politikai megoldást nem kínáló előzetes kiszivárogtatásaira utalva.

A héber nyelvű Walla hírportál szerint legalább száz tüntető volt a gázai határ közelében, akikkel szemben az izraeli hadsereg tömegoszlató eszközöket vetett be.

A palesztinok elutasítják a szerdára ígért amerikai béketervet, mert azzal vádolják Trumpot, hogy elfogult Izrael javára. Számos további tiltakozást tartottak, és további tüntetéseket terveznek mind Ciszjordániában, mind a Gázai övezetben.

A Hamász vezetősége tőle szokatlan módon támogatást nyújtott a Ciszjordániát vezető rivális Fatah mozgalom vezetőjének, Mahmúd Abbász palesztin elnöknek. Telefonon egyeztettek a béketerv elleni lépésekről, és üdvözölték a palesztin frakciók széles körű találkozójára szóló felhívását – jelentette a 13-as kereskedelmi televízió híradása.

“Ha egyesülünk, sem Netanjahu, sem Trump nem meri elvenni jogainkat” – nyilatkozta Kalil al-Haja, a Hamász egyik vezetője.

Az Iszlám Dzsihád nevű terrorcsoport szintén bejelentette, hogy részt fog venni az együttes ellenállásban Abbásszal.

Abbász kijelentette, hogy jóváhagyja a csütörtökre meghirdetett “harag napját” a palesztin területeken, és arra utasítja biztonsági erőit, hogy ne avatkozzanak be a tüntetésekbe – jelentette a Jediot Aharonot című izraeli újság honlapja, a ynet.

Az izraeli hadsereg már a terv kiszivárgásakor, hétfőn megkezdte a felkészülést az erőszakos tüntetésekre, és csapat-összevonásokat hajtottak végre elsősorban a Jordán-völgyben, miután Benjamin Netanjahu többször bejelentette, hogy e terület annektálását tervezi.

Szerinted megvalósul az "évszázad alkuja" Izrael és a palesztinok között?

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.