Az izraeli hadsereg megerősíti csapatait Ciszjordániában és a Gázai övezet határánál

Katonák egy palesztin falu felett
Harmala palesztin falu Ciszjordániában - fotó: frankpeti / Izraelinfo

Az izraeli hadsereg megerősíti csapatait Ciszjordániában és a Gázai övezet határánál a palesztinoknak a Trump-béketerv elleni növekvő haragja miatt – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap csütörtökön.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint a csapatösszevonások a béketerv kiadását követő helyzetértékelést követték. A palesztinok két napja több helyen összeütközésbe kerültek erőszakos tüntetéseken az izraeli katonákkal Ciszjordániában és Jeruzsálemben.

Az új béketerv része a Jordán-völgy izraeli annektálása is, amit a térség palesztin lakói egyöntetűen elutasítanak. A Jordán-völgy legnagyobb palesztin városa, Jerikó polgármestere azt nyilatkozta az MTI tudósítójának, hogy békés eszközökkel próbálnak szembeszállni a velük szemben elfogult tervekkel.

Hozzátette: sokan várják a városban a pénteki munkaszüneti napot, hogy kifejezzék elégedetlenségüket.

A ynet értesülése szerint a megerősített izraeli csapatok legalább a hét végéig az 1967-ben elfoglalt területeken állomásoznak majd, hogy megakadályozzák a jelentősebb zavargásokat.

Naftali Bennet védelmi miniszter és Aviv Kochávi vezérkari főnök helyzetértékelő megbeszélést tartott a Trump-terv nyilvánosságra hozatalakor. Bennet arra szólította fel a hadsereg vezetését, hogy álljon készen a lehetséges tiltakozásra.

“Hallom a palesztin oldalról érkező fenyegetéseket, de semmi sem rettent el minket”- nyilatkozta Bennet a ynetnek.

“A biztonsági szervek és a hadsereg erői készen állnak minden forgatókönyvre. Az izraeli kormánynak nem szabad megrettennie, és meg kell hoznia döntéseit” – tette hozzá a politikus.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.