Izrael nem engedi belépni az országba azokat a külföldieket, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak

Az izraeli egészségügyi minisztérium a belügyi hatóságokkal közösen rendeletet adott ki, amely szerint nem léphetnek be az ország területére olyan külföldiek, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak.

Az egészségügyi minisztérium egy másik rendelete kéthetes házi karantént ír elő minden olyan izraelinek, aki Kínából érkezik az országba vagy ott járt az utóbbi két hétben.

A tizenhármas kereskedelmi televízió esti híradása szerint a karanténre kötelezett izraelieknek csak egy része veszi komolyan az intézkedést, és vannak akik a hatósági utasítás ellenére nyilvános helyeket keresnek fel.

Az egészségügyi minisztérium felszólította a telekommunikációs vállalatokat, hogy héber és angol nyelvű telefonüzenetben értesítsék az ország területére érkezőket a koronavírussal kapcsolatos rendeletekről.

A helyi média szerint a tilalom előtt az Izraelbe látogató összes turista 3,5 százaléka érkezett Kínából, és távoltartásuk várhatóan kedvezőtlenül befolyásolja a helyi idegenforgalmat. Számos izraeli gyárba Kínából érkezik, illetve az utóbbi hetekben egyre kevésbé érkezik meg az alapanyag, ami szintén kedvezőtlen hatással lesz az izraeli gazdaságra.

Az El Al izraeli légitársaság már több nappal ezelőtt felfüggesztette más, nagyobb külföldi légitársaságokkal együtt a Kínába tartó és onnan Izraelbe érkező légi járatokat.

A Wizz Air légitársaság budapesti közlése szerint akiktől az izraeli hatóságok megtagadják a belépést, őket a légitársaságok kötelesek visszaszállítani az indulási országba.

Tájékoztatásuk alapján utasoknak az indulási repülőtéren, az utasfelvételkor kell beszámolniuk korábbi utazásaikról, a megadott információt a bevándorlási hatóságok mind az indulási, mind az érkezési repülőtéren ellenőrzik.

Az izraeli tizenhármas tévé szerint hatalmas a kereslet az arcot elfedő orvosi maszkokból. Eddig Kínából szerezték be a maszkokat, de mivel a kínai gyárakkal akadozik a kapcsolat, Dél-Koreából importálnak újabb rakományt jóval drágábban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.