Abbász palesztin elnök az ENSZ-ben visszautasította az amerikai béketervet

Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt kedden elhangzott nyilatkozatában elutasította Donald Trump amerikai elnök közel-keleti béketervét.

“Ez egy izraeli-amerikai terv, amelynek az a célja, hogy lezárja a palesztin kérdést. Elutasítjuk, mert azt feltételezi, hogy Kelet-Jeruzsálem a továbbiakban nem tartozna a palesztin állam szuverenitása alá, ez önmagában elég számunkra, hogy elutasítsuk” – mondta.

Abbász egyebek között azt mondta, hogy a Donald Trump által javasolt palesztin állam életképtelen és szétaprózott lenne. A tervhez csatolt térképet egy ementáli sajthoz hasonlította, amely tele van lyukakkal. “Önök közül ki fogadna el egy ilyen államot és ilyen feltételeket?” – kérdezte.

A palesztin elnök azt kérte, hogy a világszervezet teljes egészében utasítsa el Donald Trump tervét. “Sem a terv, sem annak egyes részei nem szolgálhatnak hivatkozási alapként a nemzetközi tárgyalásokon” – jelentette ki.

Az évszázad megállapodásaként beharangozott terv nem hoz békét a Közel-Keletre, és a palesztinok szembe fognak szegülni a végrehajtásával – szögezte le, és hangsúlyozta, hogy a terv az izraeli megszállást díjazza ahelyett, hogy felelősségre vonná érte, és megsérti az összes létező nemzetközi megállapodást a konfliktus megoldásáról.

A palesztin elnök azt állította, kész a tárgyalásokra Izraellel, de csak azzal a feltétellel, hogy azok a nemzetközi közösség védnöksége alatt folyjanak, és Donald Trump nem lehet közvetítő. Kijelentette: kész New Yorkban maradni, és azonnal megkezdeni ezeket a tárgyalásokat.

Pár perc múlva Izrael ENSZ-nagykövete azzal vágott vissza, hogy ha Abbász elnök ezt komolyan gondolná, akkor nem New Yorkban lenne, hanem Jeruzsálemben”. Mint mondta,országa számtalanszor felajánlotta a tárgyalást, de az elnök mindig elutasította.Amíg hatalmon van, nem lesz kiút – vélekedett Dani Danon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.