Több ezer új lakás építését ígéri Netanjahu Jeruzsálem 1967-ben elfoglalt részein

A Har Homa városnegyed néhány épülete Jeruzsálemben - fotó: Yehudit Garinkol / Wikipedia
A Har Homa városnegyed néhány épülete Jeruzsálemben - fotó: Yehudit Garinkol / Wikipedia

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Több mint hatezer új lakást építenek Jeruzsálem 1967-ben visszafoglalt területein – jelentette be csütörtökön Benjamin Netanjahu, az átmeneti izraeli kormány miniszterelnöke.

Kevesebb mint két héttel a március 2-ra kiírt izraeli parlamenti választások előtt a kormányfő azt ígérte, háromezer lakást Jeruzsálem déli, Givat-Hamatósz nevű, 1967-ig Jordániához tartozó részén építenek fel.

Ezen a területen már régebben is tervezték egy új zsidó lakónegyed felépítését, de a nemzetközi tiltakozás hatására nyolc évvel ezelőtt ezt a tervet talonba tették.

“Megszüntettük az összes korlátozást, és ezennel bejelentem, hogy felépítjük Givat-Hamatószt háromezer új otthonnal” – mondta Netanjahu egy jeruzsálemi városvezetőkkel tartott találkozón, és egyben kilátásba helyezte ezer lakás felhúzását az arabok lakta Bét-Cafafa lakónegyedben is.

Még Netanjahu első kormánya hozta létre 1997-ben a város déli, 1967-ben visszafoglalt részén, Betlehem és Kelet-Jeruzsálem között a Har Homa nevű lakónegyedet, amelyet szintén telepnek tekintenek a nemzetközi közösség országai, s ahol ma már 32 ezren laknak.

- Hirdetés -

A kormányfő közlése szerint ebben a városrészben is újabb 2200 otthont teremtenek tizenkétezer újabb lakóval. “Har Homában ötvenezren fognak élni, mint egy közepes nagyságú izraeli városban” – mondta. “Mindezt a heves nemzetközi tiltakozás ellenében tettük meg, legyőztük az akadályokat, és nézzék, mit tettünk Jeruzsálemmel” – idézte szavait a Jediot Aharonot című újság online változata, a ynet.

A Békét Most nevű izraeli civil békemozgalom elítélte a csütörtöki bejelentést. “A Givat-Hamatósz dombon készülő építkezés komoly csapást jelent a kétállami megoldásra, a jövendő Palesztina megteremtésére” – vélekedtek a mozgalom szóvivői.

“Ez az utolsó pont, amely lehetővé tenné a területi folytonosságot (a palesztinok számára) Betlehem és Kelet-Jeruzsálem között, és az új lakónegyed felhúzása után nem lehet majd összekötni a két várost egymással” – mondták. “Ilyen politikai változást nem hozhat létre egy többségi felhatalmazás nélkül működő átmeneti kormány” – hangsúlyozták, és választási ígéretnek minősítették az újabb telepépítések bejelentését.

Szerinted ki fog a március 2.-i választások után kormányt alakítani?

Szavazás eredménye

Betöltés ... Betöltés ...
close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?