Trump kottájából játszik Netanjahu?

Akárcsak Trump Clinton e-mailfiók ügyében, a Likud papagájkommandója beindult, és összehangolt kampányt zúdított Ganzra, felfújva az Ötödik Dimenzió állítólagos rendőrségi kapcsolatainak ügyét.

Ezt állítja Chemi SHalev a Haarec cikkében. Akárcsak Trump Hillery Clinton ellen, Netanjahu is Ganz elleni rágalomkampánnyal küzd egy jelentéktelen ügyben, az Ötödik Dimenzió nevű kibercég rendőrséggel kötött szerződéseinek ügyében, amit már többször megvizsgáltak a hatóságok, s melyben nem találtak bűnügyi vonatkozásokat Ganzot illetően.

Netanjahu keresztes hadjárata jól időzített, szinte napra egyezik a Clinton magán-emailfiókja használatának nyomán kitalált Trump-féle rágalomkampánnyal. Üzenete világos: “ugyanolyan” korrupcióval vádolja, mint ami miatt a miniszterelnök várhatóan két héttel a jövő hétfő választás után a vádlottak padján fog ülni.

Van még közvetlen kapcsolat is az Ötödik Dimenzió (amelynek Ganz igazgatótanácsi elnöke volt) és Oroszország Trump érdekében állítólag végrehajtott választási beavatkozása között, noha ennek semmi köze a mostani választási játszmához. Viktor Vekselberg ukrán oligarcha tulajdonában volt a cég, ahol Ganz politikai színre lépése előtt ügyködött. Vekselberg abbahagyta finanszírozását, miután persona non grata-nak nyilvánították az Egyesült Államokban. Valószínűleg az izraeli kapcsolat amerikai ugródeszkának kellett neki, de ha nem juthat Amerikába, akkor már nem volt rá szüksége. Persze Vekselberg ezt tagadta, mondván, a rossz üzleti eredmény miatt döntött. De hát ezt cáfolja, hogy ennek a cégnek korábban sem voltak se jó, se rossz üzleti eredményei, új vállalkozás volt, mely teljesen belerokkant a hirtelen tőkekivonásba…

Bármi is okozta az Ötödik Dimenzió összeomlását, Netanjahu megkapaszkodott a vádba, hogy a vállalat megtévesztette volna egyetlen ügyfelét, az izraeli rendőrséget, technológiai szakértelmével kapcsolatban. Noha a cég aktáját megvizsgáló állami ellenőr és az Igazságügyi Minisztérium ügyvédei nem találtak alapot Ganz meggyanúsítására – szemben ezzel, ugye emlékszünk, Netanjahu hamarosan már a vádlottak padjára kerül valóságos korrupciós ügyekkel –, de ez nem aggasztotta a tényekre kevésbé odafigyelő kormányfőt Ganz besározásában. Netanjahu és miniszterei az utóbbi héten mindenütt és mindig kijelentették, hogy az állítólagos botrány azt bizonyítja, hogy Ganz nem kevésbé korrupt, mint Netanjahu.

És még az időzítés is stimmel: akárcsak Trump Clinton e-mail-fiók ügyében (melleselg egy meglehetősen jelentéktelen ügyben), a Likud papagájkommandója beindult, és összehangolt kampányt zúdított Ganzra, felfújva az Ötödik Dimenzió állítólagos rendőrségi kapcsolatainak ügyét.

Az utóbbi években alaposan szétvert izraeli média is beszállt: folyamatosan terjesztette a légből kapott vádakat, hatékonnyá téve Netanjahu legújabb piszkos trükkjét. Nem csoda, régóta tudjuk, hogy az úgynevezett “független médiát” telerakták a Likud párt üzeneteit szajkózó vezető újságírókkal, szerkesztőkkel. Folyamatosan sértették a Kék-Fehért, noha jól tudták, hogy Ganzot senki sem gyanúsítja, de segítették Netanjahut, hogy sikerre vigye a Likudnak kedvező hazugságot a politikai riválisa elleni rágalomhadjáratban.

Hogy miért lett ilyen a pár éve még kiválóan működő izraeli média, a demokrácia egykori egyik fő garanciája? Ennek egyik oka a média azon óriási erőfeszítése, hogy „kiegyensúlyozottnak” tűnjön, még akkor is, ha ez az erőfeszítés magában foglalja Netanjahu dezinformációjának tudatos terjesztését. Mert a kormányfő az utóbbi években szüntelenül támadta az úgynevezett baloldali médiát, ami arra késztette annak tulajdonosait és szerkesztőit, hogy meghajoljanak Netanjahu előtt annak reményében, hogy megakadályozzák a miniszterelnök kirohanásait, és híveinek körében az ellenséges érzületeket velük szemben.

Dan Eldad, ügyvivő államügyész, akit Netanjahu munkatársa, Amir Ohana ügyvivő igazságügyi miniszter nevezett ki, Avichai Mendelblit főügyész súlyos kifogásainak ellenére megadta a puskaport a hadművelethez. Eldad busásan visszafizette amit kapott, hogy Mandelblitt főügyész tiltakozása ellenére éppen őt nevezték ki, noha három nála alkalmasabbnak vélt jelölt közül választhatott volna az ügyvivő igazságügyi miniszter, Netanjahu kinevezettje, aki meg a maga részéről így adja vissza a kölcsönt. Eldad tehát bejelentett egy Ötödik Dimenzió elleni bűnügyi nyomozást, ezzel megsértve a választások előtti időszakban hagyományosan elfogadott igazságügyi minisztériumi moratóriumot az ehhez hasonló érzékeny döntésekkel kapcsolatban. A közelgő vizsgálattal kapcsolatos hivatalos nyilatkozata ráadásul kihagyott egy kritikus elemet: Ganzot ezidáig nem gyanúsítják semmilyen szabálytalansággal.

Csodálatos időzítés: Eldad 10 nappal a választások előtt dobta el bombáját, akárcsak az FBI volt igazgatója, James Comey 2016. október 28-án, amikor bejelentette, hogy a kiszivárgott Clinton e-mailek miatt elrendelte az FBI újbóli nyomozását, amit 2016 júliusában már lezártak, és ahol nem találtak bűncselekményeket Clinton ellen. De Comey azt állította, hogy „rendkívül gondatlan” volt a privát e-mail szerver használata során.

Aztán két nappal a november 8-i választások előtt Comey közölte, hogy az újbóli vizsgálat sem változtatta meg az FBI eredeti megállapításait, de addigra már tönkretette Clintont. Lépésével valószínűleg megadta a megválasztásához szükséges előnyt Trumpnak. Egy pillanatra gondoljunk bele, hogy mindez nem történt meg, és ma Hillary Clintonnak hívják Amerika elnökét…

Netanjahu ezzel a trükkjével a sordöntő választási győzelmét próbálja elérni, hogy Liberman nélkül is 61 képviselőből álló többsége lehessen a kneszetben, amivel mentelmi jogot szerezhetne magának köztörvényes ügyeiben közelgő bírósági tárgyalása előtt. Amivel maga alá gyűrheti az izraeli demokráciát és a jogállamiságot.

Shalev szerint Netanjahu sárdobálását felülírta a címlapokra került koronavírus ügy, de a közvélemény-kutatások szerint nagyon is hatékony volt: a Likudnak a maratoni választási kampány történetében először már több mandátumot ígérnek a Kék-Fehérnél. És trükkjével ráadásul a célegyenesben fordította meg a trendet, és hozta befutó helyzetbe a valóságos, felgöngyölített korrupciós ügyek vádlottját, miniszterelnök jelöltjüket.

Szerinted ki fog a március 2.-i választások után kormányt alakítani?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz