Olyannak lenni, mint Ausztrália

Gan Guru, az ausztrál témájú állatkert Nir David kibuc közelében – Fotó: Wikipedia

A héten sok tüntetést láttam Izraelben, sajnos a messzi Európából. Több tízezer, egyesek szerint több mint százezer ember vonult fel a városban. Mindig örülök, amikor tüntetések vannak, mindegy miért és melyik oldalon. Amikor az emberek hangosan elmondhatják a véleményüket, úgy, hogy nem lövik őket az utcán, akkor demokrácia, szólásszabadság van.

De egy dolog, egy hang elszomorított: „Nem akarunk olyanok lenni, mint Magyarország.” És ezt a hangot nem csak az utcán a plakátokon, hanem az izraeli rádióban és tévében is hallottam. Sosem védtem Magyarországot, és úgy gondolom, hogy Magyarország nem tökéletes, viszont én, mint magyar izraeli, nem akarok olyan lenni, mint Izrael.

Nem akarok olyan lenni, mint Izrael, ahol szombaton nincs tömegközlekedés, csak azért, mert valaki szerint ez megszentségteleníti a szombatot. Szerintem szombaton nem kirándulni az a sabesz megszegése.

Nem akarok olyan lenni, mint Izrael, ahol az adóm Tóra-tanulókra megy. Én is tanulom a Tórát, de nem követelek pénzt az államtól.

Nem akarok olyan lenni, mint Izrael, ahol ki van írva az épület bejáratánál, hogy „nőknek tilos énekelni”, mert a sirat nasim meg van tiltva. A szomszédomnak gyönyörű hangja van, és ha nem énekel a kádban, akkor unatkozik az épület.

Nem akarok olyan lenni, mint Izrael, ahol a főváros bizonyos utcáin nő nem mehet végig pólóban, mert látszik a válla. Nem köpik le, nem kövezik meg, és egyébként is, mi olyan vonzó egy vállban? Itt a Váci utcán a lányok melltartó nélkül járkálnak, és senki nem erőszakolja meg őket.

Nem akarok olyan lenni, mint Izrael, ahol a saját hazámban, a saját Istenemtől kapott földön nem mehetek a „területekre”, mert akkor kinyírnak, mint egy kutyát.

Nem akarok olyan lenni, mint Izrael, ahol harminc kilométer távolságot A-pontból B-pontba két óra alatt lehet autópályán megtenni. Budapestről két óra alatt Bécsben vagyok, és nincsenek katonák a határátkelőnél.

Nem akarok olyan lenni, mint Izrael, ahol ha dudálsz valakinek az úton, az kiszáll a kocsiból és leszúr. És ha rosszul ülsz a strandon, akkor egy Keter-széket törnek a fejedre. Itt a Balatonon nincs is Keter-szék, és egy napozó ágyért már több ezer forintot fizetsz.

Nem akarok olyan lenni, mint Izrael, hogy megmondják nekem, milyen napon, milyen színben és milyen nyelven imádjam Istent.

Nem akarok olyan lenni, mint Izrael, és többet fizetni a hűtött italokért.

Nem akarok olyan lenni, mint Izrael, ahol ha látok katonákat készülődni, egyből arra gondolok, vajon engem is behívnak-e. Én csak a Sándor-palotában akarom látni a katonákat, ahogyan bohóckodnak a játékfegyverükkel. 

Nem akarok olyan lenni, mint Izrael, sem olyan, mint Magyarország. Olyan akarok lenni, mint Ausztrália. Kengurukat terroristák helyett, mérges pókokat korrupció helyett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.