10 napos közös hadgyakorlatot tart az izraeli és az amerikai hadsereg

Amerikai tengerészgyalogosok a haifai kikötőben, 2018 - fotó: Kristin M. Schuster / Amerikai Hadsereg
Amerikai tengerészgyalogosok a haifai kikötőben, 2018 - fotó: Kristin M. Schuster / Amerikai Hadsereg

Az Izrael Védelmi Erők és az Egyesült Államok katonasága kedden 10 napos nagyszabású közös rakétavédelmi gyakorlatot indított, amelyen katonák ezrei vesznek részt. A koronavírus okozta aggályok miatt az Egyesült Államok és Izrael hétfőn lefújt egy másik közös gyakorlatot, amin Olaszországban állomásozó amerikai ejtőernyősök vettek volna részt.

A 2001 óta kétévente megrendezésre kerülő Juniper Cobra az izraeli hadsereg egyik legnagyobb nemzetközi gyakorlata. A gyakorlat egy nagyszabású rakétatámadást szimulál Izrael Állam ellen. Az Izraeli Védelmi Erők és az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának (EUCOM) légvédelmi egységeivel együtt dolgozva fogják semlegesíteni a lövedékeket, az Izraeli Védelmi Erők Polgárvédelmi Parancsnokságának tagjai pedig a támadásra adott reakciót fogják gyakorolni.

Az izraeli hadsereg szerint összesen körülbelül 3500 amerikai és izraeli katona vesz részt a gyakorlaton, amelyet Izraelben, Európában és az USA-ban tartanak. Az elmúlt hetekben körülbelül 600 amerikai katona érkezett Izraelbe az Egyesült Államokból és Németországból – ahol viszonylag alacsony a COVID-19 koronavírus előfordulási gyakorisága –, míg további 1900 amerikai katona vesz részt rajta Európából és az Egyesült Államokból.

Juniper Cobra, 2020 - fotó: Izraeli Védelmi Erők
Juniper Cobra, 2020 – fotó: Izraeli Védelmi Erők

Izraeli részről pedig 1000 katona a légvédelmi, logisztikai, orvosi és más katonai egységekből.

Az izraeli hadsereg szerint a gyakorlaton Izrael többrétegű rakétavédelmi rendszerei, a rövid hatótávolságú rakéták elleni Vaskupolát, a közepes hatótávolságú rakéták elleni Dávid parittyáját és nagy hatótávolságú rakéták elleni Nyíl 2 és Nyíl 3, is bevetésre kerülnek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSujkelet.live