Nőnapra: Rekordszámú, de kevés a nő az új izraeli parlamentben

A legfrissebb, 23. izraeli parlamentbe rekordszámú, összesen 30 női képviselő került be, tehát a jelenlegi Kneszet egynegyede lesz nő.

A legutóbbi két parlamenti választás (2015 és 2019 április) során ugyan kevesebb, 29 nőt választottak be a törvényhozásba, de például a 20. (ténylegesen működő) Kneszetben a ciklus végére már 35 nő vett részt a törvényhozók személyében történt különféle változások okán. Így valójában a korábbinál kevesebb lesz a nők száma a most induló Kneszetben. Ezzel az eredménnyel egyébkén Izrael a 27 helyen áll az OECD 36 országa között, az Interparlamentáris Unió (IPU) 189 országából pedig csak a 83 helyen.

A politikai pártoknak és azok jelöltállítási gyakorlatának jelentős szerepe van abban, hogyan néz ki a parlament összetétele, főleg az izraeli, kizárólag listás választáson. Annak ellenére, hogy egyre több nő indul az izraeli parlamenti választásokon az elmúlt két évtizedben, az idei választásokon a pártlistákon bejutásra esélyes helyeken kevesebb nő szerepelt az elmúlt választásokhoz képest. Az is először fordul elő immár több évtizede, hogy egyetlen induló párt listáját sem vezette nő.

A legutóbbi Kneszet-választásokon az ultra-ortodox frakciókon kívül – amelyekben egyáltalán nem volt női jelölt, és nincs női Kneszet-tag sem – a női jelöltek aránya a pártlistákon 26%– 44% között mozog, a reális helyen jelöltek aránya a listákon 13%–38% között van. Az egyes listákról ténylegesen megválasztott női képviselők számaránya 14% és 43%. Négy lista egyáltalán nem tartalmazott női jelöltet az első öt induló között, három listán csak egy nő volt, és csak egy listán állítottak két nőt az első öt jelölt közül.

Az új Kneszet egy további rekordot is megdönt: az arab képviselők minden eddiginél nagyobb számban lesznek jelen, összesen 17, amit a Közös Lista sikere indokol.

Érdekesség még, hogy az új Kneszet 120 tagja közül 100 izraeli születésű (cabar), a többi 20 parlamenter külföldön született bevándorló.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSinn.co.il