Magyarország, Izrael és külföldre utazás

Magyar konzuli tájékoztató és utazási tanácsok

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Tel-Aviv

A Gázai-övezet határvidékén azonban továbbra is feszült a helyzet, eseti tüntetésekre, demonstrációkra, fegyveres összecsapásokra kerülhet sor. A Golán-fennsík térségében szintén gyorsan változhat a biztonsági helyzet, ezért az oda utazók számára is javasoljuk, hogy fokozottan kövessék figyelemmel a helyi híreket.

Az Izraelbe utazóknak és az ott tartózkodó magyar állampolgároknak továbbra is javasoljuk, hogy kövessék figyelemmel a sajtóhíreket, tartsák be a helyi hatóságok biztonsági előírásait és a kiutazást megelőzően regisztráljanak konzuli védelemre.

Az izraeli Hátországvédelmi Parancsnokság tanácsai megtalálhatóak honlapjukon: https://www.oref.org.il/SIP_STORAGE/files/3/3253.pdf | A fájl az alábbi linken érhető el. 

Aktuális: 

2020. 03. 11.
2020.03.12. 20:00 óráig Izraelben külföldiekre részleges beutazási korlátozások vannak érvényben. A jelzett időpontig nem léphet be az a külföldi, aki az elmúlt időszakban Kínában, Hongkongban, Thaiföldön, Szingapúrban, Makaóban, Dél-Koreában, Japánban, Irakban, Iránban, Libanonban, Szíriában, Egyiptomban, Olaszországban járt. A Franciaországból, Németországból, Svájcból, Ausztriából, San Marinoból, Andorrából vagy Spanyolországból érkezők csak akkor léphetnek be, ha igazolják, hogy magánlakásban biztosítható számukra 14 nap kötelező karantén.

Március 9. este 20:00-tól (visszavonásig, várhatóan legalább 2 hétig) minden izraeli állampolgár és izraeli rezidens az országba való belépést követően köteles 14 napos karanténba vonulni.

Március 12. este 20:00-tól (visszavonásig, várhatóan legalább 2 hétig) külföldiek, állampolgárságuk és utazásuk kiindulási országától függetlenül nem léphetnek be Izraelbe. Ez alól kivételt képez, ha igazolni tudják, hogy magánlakásban (szálloda, AirBnB foglalás nem elfogadott) teljesítik a 14 nap otthoni karanténra vonatkozó előírást.

A belépés engedélyezésének a menete a következő:

Az illetékes izraeli nagykövetséget (Budapesten: consular1@budapest.mfa.gov.il) 5 munkanappal a belépés dátumát megelőzően kell e-mailben értesíteni az alábbi szöveggel héber vagy angol nyelven:

„I, Mr/Mrs (név) intend to fly to Israel for a visit between the dates (dátum) on flight (járatszám) from (kiindulópont). I declare in full honesty and commit myself that upon arrival to Israel I will confine myself to home quarantine with (további személyek) at the following address: (cím Izraelben), Email: (email cím), Telephone/mobile phone: (telefonszám)”

A nagykövetség a kérelmet az izraeli Külügyminisztériumon keresztül továbbítja a határrendészetnek, majd az elfogadásról megerősítő visszaigazolást küld a kérelmezőnek. A fenti előzetes belépési engedély hiányában a beléptetést a határrendészet megtagadja.

Izraelben koronavírus járvány kapcsán az Egészségügyi Minisztérium honlapja irányadó. További kérdés esetén lépjen kapcsolatba az Egészségügyi Minisztérium által működtetett 8.00 és 21.00 óra között elérhető (*5400) ügyfélszolgálattal. Amennyiben Izraelben tartózkodik és tünetei jelentkeznek (láz, köhögés, orrfolyás, fejfájás, mellkasi fájdalmak) azonnal hívja az izraeli mentőszolgálatot a 101-es számon. NE menjen orvoshoz, vagy kórházba.  

Az izraeli-jordán Jordan River/Sheikh Hussein és Yitshak Rabin/Wadi Arraba határátkelők 2020.03.09-től külföldiek által NEM vehetők igénybe Izrael elhagyásához. Allenby/King Hussein Bridge-nél a kiléptetés feltétele 6 órán belül induló járatra szóló repülőjegy foglalás bemutatása. A határátkelőhelyeken Izraelbe/Nyugati-partra külföldiek csak egyedi elbírálás alapján léphetnek be. 

Taba határátkelőnél (Egyiptom-Izrael) külföldi nem léphet be Izraelbe. Ez alól kivétel, ha repülőgépe 6 órán belül indul Eilat repülőtérről. Tel-Aviv Ben Gurion repülőtérről induló járatokhoz NEM engedik be a külföldieket. 

A korlátozások hatására a Wizz Air 03.12-03.23 nem üzemelteti járatait Magyarország és Izrael között. Az ElAl és a többi légitársaság is jelentősen ritkítja járatait. Javasoljuk, hogy minden utazó bizonyosodjon meg légitársaságánál a járata rendelkezésre állásáról még indulás előtt.

Utazásukat gondosan készítsék elő, amennyiben az nem feltétlenül szükséges, fontolják meg annak elhalasztását.

További tájékoztató az új koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban

További információk:

Izraelben 2020.03.11-ig hetvenhat (76) Covid-19 vírus által okozott megbetegedést erősített meg az Egészségügyi Minisztérium. 

A Ben Gurion repülőtérről a repülőtéri tömegközlekedés (vonat) nemzetközi utasok által 2020.03.10-től határozatlan ideig nem vehető igénybe.

Izrael 2020.03.11-től betiltotta a 2000 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket. Idősek otthonában a hozzátartozók látogatása kivételes esetben engedélyezett.

2020. 01. 31.
A 2020. január 28-án bejelentett közel-keleti rendezési tervvel („béketerv”) kapcsolatban várható reakciók okán felhívjuk a figyelmet, hogy főként a palesztin területeken, Kelet-Jeruzsálemben, a Nyugati-parton (Ciszjordánia), valamint a Gázai-övezet közelében az elkövetkező időszakban gyakrabban kerülhet sor spontán demonstrációkra, ezek mentén a rendfenntartó erők és a tüntetők közötti összecsapásokra. Kérjük állampolgárainkat, hogy az említett területeken, továbbá általánosságban izraeli tartózkodásuk során továbbra is tanúsítsanak fokozott körültekintést, kísérjék figyelemmel a helyi hatóságok bejelentéseit, a sajtóhíreket és kerüljék a demonstrációk helyszíneit.

2019. 11. 21.
Az izraeli Hátországvédelmi Parancsnokság november 14-én feloldotta a november 12-én bevezetett korlátozásokat. 

2019. 11. 12.
A november 12-i, éjszakai gázai fejlemények nyomán az Izraeli Hátországvédelmi Parancsnokság Gázától az ország központi régiójáig tanítási szünetet rendelt el és arra kérte az állampolgárokat, hogy a mai napon lehetőség szerint maradjanak otthon. Ez vonatkozik Tel-Avivra és környékére is.

A térségbe utazó állampolgáraink számára javasoljuk, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel a helyi híreket, az izraeli hatóságok biztonsági utasításait és tájékozódjanak, hogy mi a teendő légiriadó esetén. Az izraeli Hátországvédelmi Parancsnokság tanácsai megtalálhatóak honlapjukon: https://www.oref.org.il/SIP_STORAGE/files/3/3253.pdf | A fájl az alábbi linken érhető el. 

2019. 08. 13.
A Gázai-övezet határvidékén továbbra is feszült a helyzet, eseti tüntetésekre, demonstrációkra, fegyveres összecsapásokra kerülhet sor. A Golán-fennsík térségében szintén gyorsan változhat a biztonsági helyzet, ezért az oda utazók számára is javasoljuk, hogy fokozottan kövessék figyelemmel a helyi híreket.

A Gázai-övezetből indított rakétatámadások jellemzően az övezettel határos térséget érintik, az Izrael középső részét érintő támadások az eddig is fennálló biztonsági kockázatokra hívták fel a figyelmet. Az ország általános biztonsági helyzete nem változott. 

A térségbe utazó állampolgárjaink számára javasoljuk, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel a helyi híreket, az izraeli hatóságok biztonsági utasításait és tájékozódjanak, hogy mi a teendő légiriadó esetén. Az izraeli Hátországvédelmi Parancsnokság tanácsai megtalálhatóak honlapjukon: https://www.oref.org.il/SIP_STORAGE/files/3/3253.pdf 

Biztonság:

Izrael egész területe a Golán-fennsíkkal együtt az utazás és ott-tartózkodás szempontjából “II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriájába tartozik. Palesztina (Nyugati Part/Ciszjordánia és Gázai-övezet) biztonsági helyzetéről itt tájékozódhat.

Terrorizmus, általános biztonsági helyzet

Izraelben a terrorakciók veszélye az elmúlt években általában jelentősen csökkent, de az ország továbbra is fokozott kockázati besorolásban van. Terrortámadás helyszíneként a nagyobb tömegeket vonzó terek, helyszínek jöhetnek számításba, így a bevásárló központok, vonat- és buszpályaudvarok, illetve – megállók, piacok. A tömegközlekedési eszközök használata és a tömegrendezvények látogatása a fentiek miatt fokozott körültekintés mellett ajánlott.

Javasoljuk, hogy az Izraelben és/vagy Palesztinában tartózkodó, illetve az ide utazni szándékozó magyar állampolgárok kövessék figyelemmel a híradásokat, kerüljék a tüntetések, tömegmegmozdulások helyszíneit. Jeruzsálem óvárosában és palesztinok által lakott negyedeiben, valamint Palesztina nagyvárosaiban és a katonai ellenőrzőpontoknál spontán tüntetésekre, demonstrációkra kerülhet sor. A biztonsági helyzet körültekintő magatartást követel meg. 

Kelet-Jeruzsálemben és Jeruzsálem óvárosában nem jellemző ugyan, de (váratlanul is) előfordulhatnak kisebb-nagyobb zavargások, ezért az ezeken a területeken való tartózkodás tájékozott és körültekintő óvatosságot követel meg a turistáktól. 

Az egyiptomi, illetve a gázai biztonsági helyzet függvényében az Egyiptommal, illetve a Gázai övezettel határos izraeli szűk területsávban, így a határ menti autóúton való tartózkodás és közlekedés kockázatos lehet, ugyanígy utazás előtti tájékozódás javasolt az izraeli-szír határterület, valamint az izraeli-libanoni határterület biztonsági helyzetéről. 

Bűnözés

A köztörvényes bűnözés Izraelben nem haladja meg az átlagos európai szintet, annál fokozottabb kockázatot nem jelent. 

Természeti katasztrófák

A természeti katasztrófák előfordulási valószínűsége nem nagyobb, mint általában Európában, ugyanakkor a magyarországinál nagyobb az esély a földrengésre. A száraz és forró hosszú nyár miatt mediterrán jellegű erdő- és bozóttűzvészre is lehet számítani. A téli időszakban olykor előforduló nagy mennyiségű csapadék (eső és hó) közlekedési fennakadást okozhat az ország számos helyén.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az utazás előkészítése során ellenőrizzék az útlevél oldalainak épségét, különös tekintettel az adatoldal perforációjára. 

Rongált, például az oldalak rögzítése mentén sérülést, leváló lapokat tartalmazó útlevél bemutatása a beléptetés megtagadását eredményezheti.

Magánútlevél:Elvárt érvényessége:IGENKiutazás napjától számítva még további hathónapnyi érvényesség
Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)Elvárt érvényessége:
IGENAmennyiben a kiutazás napjától félévig érvényes.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel
Személyi igazolvány:NEM
Ideiglenes személyi igazolvány:NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):NEM

Megjegyzés: Belépéskor az útlevélbe való izraeli beléptetési pecsét helyett beléptetési külön lapot kap a külföldi beutazó, amelyet kiutazáskor fel kell mutatni. Előfordulhat, hogy a határrendészet továbbra is hagyományosan, pecséttel regisztrálja az útlevélbe az Izraelbe történő belépést. A beutazó útlevelében található arab vagy más muszlim országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt, ugyanakkor az ezekkel rendelkező utazók alaposabb biztonsági ellenőrzésre számíthatnak. Jordániából és Egyiptomból a turista célú beutazás jelenleg folyamatos és akadálymentes. 

Fontos! Visszafordítják azt a külföldit, aki Izraelben dolgozó nem izraeli állampolgár rokonát, családtagját kívánja meglátogatni 3 hónapnál rövidebb időre, hacsak nem rendelkezik rokona izraeli munkáltatója által az izraeli belügyminisztériumtól letét megfizetésével előzetesen kért és kapott külön engedéllyel. 

Az Izraelbe utazó külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzésre számíthatnak a repülőtéri vagy szárazföldi ki- és beléptetés során. Célszerű a repülőtérre időben, a repülőgép indulása előtt 3 órával megérkezni. Előfordulhat, hogy gyanúsnak vélt adatok vagy körülmények esetén a beutazó e-mail postafiókját is kérik bemutatni az utas laptopján vagy okostelefonján, aminek a megtagadása a visszafordítás kockázatát rejti magában. Megkövetelhető beléptetési feltétel a visszaútra szóló érvényes repülőjegy, az igazolt utazási cél (pl. szállásfoglalással) és megfelelő anyagi fedezet igazolása az izraeli tartózkodás költségeire (utóbbi egyéni körülményektől függő tétel, előre rögzített összege és alaki követelménye nincs).

Izraelbe a környező országokból szárazföldön civilek négy határátkelőn léphetnek be: Egyiptom felől Tabából, Jordánia felől Akabából és a Bét Seán településnél levő északi határátkelőnél. Ezek mellett Izrael, illetve a Nyugati Part Jordánia irányából, az Allenby (King Hussein)-hídon is megközelíthető. Hivatalos izraeli álláspont szerint az Allenby-híd nem szolgál az Izrael és Jordánia közötti nemzetközi turista forgalom lebonyolítására, azt elsősorban palesztin vagy jordániai állampolgársággal (is) rendelkező személyek és a két országban dolgozó diplomaták használhatják.

Izrael és a Nyugati Part közötti közlekedés csak izraeli katonai ellenőrzőpontokon keresztül történhet, de számos állandó és mobil ellenőrzőpont található a Nyugati Parton belül is. Az ellenőrzőpontokon az izraeli katonák mind az utasokat, mind a gépjárműveket ellenőrzik.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy az izraeli hatóságok a Gázai övezet elhagyását hosszadalmas engedélyezési eljárással rendkívül megnehezítik, valamint a jelenlegi hivatalos álláspont alapján az övezet kizárólag a beléptető határátkelőn keresztül hagyható el. Az izraeli hatóságok az eljárás során egyéni szempontokat, családi körülményeket, hozzátartozók általi beadványokat, kérelmeket nem vesznek figyelembe, továbbá a jelzett belpolitikai megfontolásokra figyelemmel a konzuli szolgálat – így a Palesztinában a magyar állampolgárok érdekvédelmét ellátó Ramallah-i Képviseleti Iroda sem a tel-avivi konzuli hivatal –,  az eljárásra, annak meggyorsítására semmilyen érdemi ráhatással nem rendelkezik. A térség biztonsági helyzetéről a következő linken https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?palesztina érhető el bővebb információ. 

Kiskorúak beutazása:

Kiskorúak törvényes képviselő nélküli egyedüli beutazásához szükséges szülői beleegyező nyilatkozat, amelyben a kísérő vállalja a gyermek utáni felelősséget, valamint kijelenti, hogy az országot a kiskorú az ő kíséretében hagyja el.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában Izrael Budapesti Nagykövetsége illetékes.

Megjegyzés: A 3 hónapos beutazásra szóló vízummentesség nem zárja ki az izraeli határon történő visszafordítás lehetőségét az izraeli állami hatóságok diszkrecionális jogon alapuló döntése alapján. Ilyen döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs, az kizárólag (izraeli) bíróság előtt támadható meg izraeli ügyvéd megbízásával.

Házikedvencek beutazása: https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; valamint www.pettravel.com/immigration/Israel.cfm

Vám:

Illegális tartózkodás:

Illegális izraeli tartózkodás észlelését követően a helyi hatóságok a külföldi állampolgárt gyorsított eljárásban kiutasítják. Az eljárás lefolytatásának módját, menetét, illetve annak kimenetelét a konzuli szolgálat befolyásolni nem tudja. Huzamosabb idejű, illegálisnak minősülő tartózkodást követően ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy az érintett önként jelezze végleges hazatérési szándékát Izrael Állam Népességnyilvántartó és Bevándorlási Hivatala Önkéntes Hazatérést Elősegítő Osztályánál, amelyhez a megfelelő feltételek fennállása esetén az illetékes szervezeti egység személyi szabadságot korlátozó intézkedés alkalmazásától való eltekintés mellett a repülőjegy térítésmentes rendelkezésre bocsátásával, valamint a következő, angol nyelvű internetes elérhetőségen https://www.gov.il/en/departments/units/repatriation_unit részletezetteknek megfelelő módon nyújt segítséget.

További hasznos információ az országról

Pénznem: Izraeli új sékel (ILS).

Biztosítás: Minden Izraelbe látogató külföldi állampolgárnak Izraelben érvényes teljes körű egészségbiztosítással (azaz teljeskörű balesetbiztosítást is magában foglaló utasbiztosítást) kell rendelkeznie itt-tartózkodása időtartamára. Ennek hiányában az esetleges baleset vagy megbetegedés, illetve elhalálozás esetén felmerülő minden egészségügyi és egyéb szolgáltatás költségét saját forrásból kell fizetni. 

Közlekedés: A magyar gépjárművezetői engedély a beutazástól számított egy évig használható Izraelben, ezt követően izraeli jogosítvány kiváltása szükséges. Ennek részleteiről ezen a linken tájékozódhatnak héber nyelven. Izrael a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény tagja, így nem szükséges a nemzetközi vezetői engedély kiváltása az országban történő gépjárműhasználathoz.

Izraelben és a Nyugati Part területén az utak állapota jó vagy megfelelő állapotú, azonban a vezetési stílus eltér a magyarországitól, ezért fokozott óvatosság ajánlott. Autóbérlés esetén tájékozódjanak a biztosítás területi korlátairól, az izraeli autókölcsönzők jelentős része a Nyugati Part palesztin hatóság által felügyelt területeire (így a turisták által gyakran látogatott Betlehembe és Jerikóba) nem kiterjedő biztosítással ad bérbe személygépkocsikat.

Izrael a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény tagja, így nem szükséges a nemzetközi vezetői engedély kiváltása az országban történő gépjárműhasználathoz.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A hivatalok pénteken és szombaton zárva tartanak. A zsidó ünnepek alatt számos nap félnapos munkaszünetet jelent, azaz a hivatalokban csak délelőtt vagy egyáltalán nem dolgoznak.

Vallási és viselkedési kultúra: A zsidó naptár luniszoláris naptár, ezért a helyi ünnepek minden évben más naptári napokra esnek. A sabbathoz (szombati ünnepnap) hasonlóan minden zsidó vallási ünnepnap napnyugtakor kezdődik és napnyugtakor végződik. Ennek megfelelően a vallásos ünnepnap, így minden sabbat kezdeti napján (sabbat esetén pénteken) néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a közösségi közlekedés (a taxik, az iránytaxik és egyes buszjáratok kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig vasárnap reggel nyit ki. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Izrael epidemológiai szempontból nem veszélyesebb, mint Magyarország. WHO besorolás alapján a magyarországitól eltérő gyermek- és felnőttkori védőoltásokra nincs szükség. Az általános egészségügyi és higiéniai helyzet jó. A vezetékes ivóvíz iható, de erősen klórozott. Közterületeken bent és kint egyaránt elterjedt a hűtött vizű ivókút.

A kórházi ellátás magas színvonalú és fizetős tulajdonostól és üzemeltetőtől függetlenül. A magán és állami szféra egymás mellett és egymást kiegészítve működik. A sürgősségi ellátás magas színvonalú. A gyógyszertári és gyógyszerekkel való ellátottság jó. Minden egészségügyi szolgáltatás és gyógyszer ára magas.

Egyéb információ:

Izrael Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Tel-Aviv

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.