„A védekezésednek gyorsabbnak és egyszerűbbnek kell lennie az ellenfél támadásánál, különben nem lesz hatásos. Az utcán meglepetés és stressz hatására a tested ösztönösen fog reagálni. A krav maga igyekszik ezeket a mozdulatokat korrigálni és felhasználni, hogy minimális idő alatt maximális hatást fejtsenek ki…”

Lichtenfeld Sámuel nemcsak a pozsonyi magyar zsidó közösség megbecsült tagja, hanem korábban cirkuszi artista, majd ökölvívó és súlyemelő is volt, miközben nyomozóként dolgozott a rendőrségnek. Főfelügyelőként beosztottjait önvédelemre oktatta. Felesége is igen aktív sportéletet élt, úszott, gimnasztikázott-tornázott, birkózott és bokszolt is. 1910-ben ebbe a sportos, öntudatos zsidó közegbe született meg Lichtenfeld Imre, aki mondhatni az anyatejjel szívta magába a sport szeretetét. Első díját 1928-ban nyerte, a szlovák nemzeti ifjúsági bajnokságon, majd egy évvel később három nemzetközi versenyen – boksz, birkózás és torna – szerzett érmeket.

Az 1930-as évek közepére aztán megváltoztak a dolgok, Pozsonyban is felerősödtek az antiszemita hangok, amelyek olykor tettlegességig fajultak. Lichtenfeld Imre ekkor döbbent rá: nem az számít, hogy az ember sportol-e, hanem az, hogy meg tudja-e védeni magát. Csoportot szervezett zsidó fiatalokból, akik mindannyian rendelkeztek küzdősportos múlttal. Meg akarták védeni a pozsonyi zsidónegyedet az antiszemita bandák támadásaitól. A csoport négy éven át működött. Ebből az időből származnak a ma ismert krav maga gyökerei.

Lichtenfeld Imre 1940-ben végül elhagyta szülőhazáját, és elindult Izraelbe, azaz akkor még Palesztinába a Pancho nevű hajóval. Útközben adódtak problémák: Lichtenfeld, a saját életét kockáztatva, beugrott a vízbe, hogy egy beesett embert kimentsen – szerencsétlen módon borzalmas fülgyulladást kapott, és mikor a hajó 1940. október 9-én zátonyra futott az Égei-tengeren, négy társával egy lélekvesztő kis hajón elindult Krétára, hogy segítséget kérjenek. Öt kimerítő nap után talált rájuk a brit haditengerészet egysége, amely Egyiptomba vitte a kis csapatot. Lichtenfeldet megoperálták, de a műtét nem volt sikeres, mert a kórházban újabb fertőzést kapott, és az arca egyik fele lebénult. Végül a brit hadsereghez került, ahol a cseh légióban kezdett szolgálni.

Két hosszú év után jutott csak el Izrael vágyott földjére, ahol azonnal csatlakozott a Hagana és a Palmah földalatti mozgalmakhoz, és tanítani kezdte fegyvertelen önvédelmi módszerét. Annyira sikeresnek bizonyult a dolog, hogy 1948-ban, amikor létrejött az új Izraeli Állam és vele együtt az izraeli hadsereg, Lichtenfeldet azonnal alkalmazták kapcsolattartóként és testnevelési-erőnléti trénerként is. Tizenhat évet töltött a hadsereg kötelékében, ahol végleges formájában megszületett a krav maga mint hivatalos harcászati és önvédelmi technika.

Lichtenfeld Imre krav maga

1964-ben Lichtenfeld nyugdíjba ment, és elkezdte széles körben is terjeszteni a krav magát. Tanítványait nemcsak harcászatra, hanem cionizmusra, a másik ember tiszteletére és a föld szeretetére is tanította, valamint arra – és ez mind a mai napig minden krav maga teremben elhangzik –, hogy a cél a konfliktus megelőzése. Felesleges erőfitogtató bunyózásba belemenni, de ha valaki megtámad, és nincs már más lehetőséged, akkor az erő a megoldás, és a krav maga az egyik leghatékonyabb módszer, hogy megvédd magad.


Az írás megjelent a #Izrael70magyar című könyvünkben is. Megvásárolható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.