Azt írja az újság… hogy Izraelben is sokan sárga mellényben tüntetnek az áremelkedések ellen.

Izraelben a viszonylag magas áraknak egy fő oka van: a piac egy részének mesterséges elzártsága. Ezt az izraeli és a nemzetközi cégek nem csak kihasználják, hanem egyenesen létrehozzák. A törvényhozás és az állami szabályozás révén kilobbizzák maguknak az előnyöket, vagy akár a monopolhelyzetet. A tojás illetve a tejtermelés kvótarendszer szerint működik, a mezőgazdasági termékek, a cement és számos más termék importját is az állam szabályozza. Mindezeknek egy a célja: biztosítani a drágán és alacsony hatékonysággal dolgozó izraeli termelők fennmaradását, vagy a nemzetközi óriáscégek magas hasznát, a fogyasztók pénzéből.

Olyan ez, mint a bot, két vége van, amelyeket nem lehet egymástól elválasztani. Aki ennek a rendszernek a haszonélvezője, mint például a tejtermelők, az amellett tüntet, hogy az állam tartsa fenn a tejtermékek importkorlátozását. A fogyasztók számára pedig az import árcsökkenést jelentene, ami nyilván azzal járna, hogy sok, főleg kicsi tejtermelő egységet be kéne zárni.

A tüntetőket persze nem érdeklik az ilyen tények, ők csak kiabálnak és elzárják a főbb autóutakat, mert azzal könnyű bekerülni a hírműsorokba. A tiltakozók tájékozatlanságát jól mutatja, hogy átvették a francia példát, a sárga mellényt, amelyik pedig a drágaságot okozó lobbirendszer egyik kirívó példája.

Egy 2005-ben hozott törvény óta Izraelben kötelező minden autóban egy fényvisszaverő sárga mellényt tartani. Vajon azért hozták ezt a törvényt, hogy megelőzzék a baleseteket? Talán azért is, de a fő ok egészen más volt. Történt ugyanis, hogy abban az időben az ismert amerikai óriáscég a ‘3M’ nyakán maradt néhány tonna ilyen sárga mellény. Nosza, megbízták az izraeli Gilad Lobbying kijárócéget, hogy csináljanak valamit. A cég megtalálta a Kneszet közlekedésbiztonsági bizottságának akkori elnökét, Gilad Erdant, aki jelenleg a belbiztonságért felelős miniszter. Erdan a balesetvédelem jelszavával kezdeményezte, és végül keresztülvitte a fenti törvényt. Így egy csapásra sikerült mintegy kétmillió sárga mellényt minden reklámköltség nélkül eladni. Természetesen a törvény csak szabványos sárga mellényt engedélyezett, pont olyat, mint amilyet akkor csak a ‘3M’ kínált.

Viszont Egyiptomban, ahol a hatóságok félnek, hogy a franciaországi tiltakozások ott is követőkre találnak, betiltották a sárga mellényeket. Csak azok vásárolhatnak ilyet, akiknek a munkájához ez feltétlenül szükséges, és erről rendőrségi igazolást is hoznak.

Tehát ne higgyünk mindig a szemünknek, de ha az út mentén egy fényvisszaverő sárga mellényben látunk valakit, azt ne üssük el.

A sárga mellény ürügyén egy sárga túró recept!

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 10 db tojás
  • 10 dkg vaníliás cukor
  • 1 csomag mazsola
  • 2 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót botmixer segítségével csomómentesre keverjük.
  2. Folyamatos kevergetés mellett mintegy 10-15 percig főzzük, amíg besűrűsödik.
  3. A masszát egy szűrőbe helyezett konyharuhába adagoljuk, ebből az adagból 2 közepes gombóc lesz.
  4. Összefogjuk a kendőt, a felesleges vizet kinyomjuk belőle és elkötjük. Kiakaszthatjuk, amíg ki nem hűl.
  5. Szeletelve fogyasztjuk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.