Ha egy közgazdaságtani analfabéta – mint én – betéved az adatok, statisztikák dzsungelébe, ahol a rá leselkedő számszörnyek nettók, bruttók, monetárisak és félő, hogy egyfőre esnek, akkor menekülni kezd, kifelé az ekonomiából, statisztikából a felfogható dolgok birodalmába. Persze viszi magával a bitek billiárdjaival birkózó „Átlag Izraelit” is, hogy innentől együtt legezgessék Izraelt így az év vége felé, a legvidámabb legeket csokorba szedve. 

Apropó csokor: Izrael adja a világ virágainak 5%-át. Egy átlagos Valentin-napon Izrael 60 millió virágot küld Európába. Évente csak vörös rózsából 245 millió szál repül át a Földközi-tenger túloldalára.

Fotó: Wikipedia

A világon Izraelben a legmagasabb az egy főre eső csokoládé. A fogyasztásra gondolok, mert manna azóta az egy feljegyzett eset óta nem hullott az égből. Az „Átlag Izraeli” kb. 100 sékelt költ havonta csokoládé termékekre. Ez kb 6-7 tábla csoki. 2025-re a kakaó termékekre fordított kiadásaink 37%-a az „otthonon kívüli” fogyasztás lesz. Ez a tendencia jól látható végigsétálva egy tel-avivi utcán. A cukrászdákban, bárokban, éttermekben az „Átlag Izraeli” és családja, barátai szorgosan dolgoznak az 1 főre eső csokoládé statisztika javításán.

Az izraeli kávézók is világverők. Izrael szinte az egyetlen ország a világon, ahová a Starbucks meg sem próbált betörni.

De nemcsak a csokit csekkoltam, hanem a gyümölcs és zöldség fogyasztást is, abban is világelsők vagyunk. Az „Átlag Izraeli” 181 kg zöldséget és 86 kg gyümölcsöt fogyasztott 2022-ben. Egészségedre, komám!

Izrael az egyetlen ország a világon, ahol ma több fa van, mint 50 évvel ezelőtt. A legöregebb egy zsidótövisbogyó fa Ein Hatzevában, az Eilat felé vezető úton, amely a szakemberek szerint 1500-2000 éves.

Az a bizonyos fa
Fotó: Ariel Palmon / Wikipedia

De nemcsak a fák élnek sokáig Izraelben, hanem az emberek is. A várható élettartam Izraelben a legmagasabb a világon: 82,8 év.

Valószínűleg nem a humusz a hosszúélet titka, de évente több mint 450.000 kg humuszt esznek meg Izraelben. Az fejenként évi 20 kiló körülbelül. A saját 20 kilómat szívesen felajánlom „Átlag Izraeli” barátomnak, ő ezek szerint rajong érte.

Ahogy a falafelért is. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint, az izraeliek több mint fele a falafelt részesítette előnyben a gyorsétkezés többi szereplőjével szemben.

Koalíció sem kellene a falafelnek, úgy vezeti a junkfood népszerűségi listát 51%-kal. A humusz pártiak messze leszakadva a maguk 19%-val. A többi „utcakaja” pedig labdába se rúghat:

swarma – 9%

burekas – 5%

snitzel – 5%

Minden más egyéb összesen:11%.

A szusi csak egy tényezője az „egyébnek”, mégis hozott egy dobogós eredményt Izraelnek. A tel-avivi egy főre jutó szusi fogyasztását csak Tokió és New York City haladja meg.

Fotó: Wikipedia

Tel-Aviv 1100 étteremből több mint 100-ban kínálnak szusit, és valószínűleg Izrael az egyetlen hely, ahol a szusi falodák körülbelül 20%-a kóser.

Még egy rekorder városunk van: Beer Seva. A Földön itt a legmagasabb az egy főre jutó sakknagymesterek aránya. 20 ezer emberre jut egy. (Ez egy hét évvel ezelőtti rekord volt, de nem hiszem hogy azóta megdőlt, bár Beer Seva lakossága dinamikusan nő.)

Az egy főre jutó diplomások aránya is Izraelben a legmagasabb, és egyetemeink is előkelő helyen állnak a világranglistán: a Weitzmann Intézet a 134-ik, a Tel-Avivi Egyetem a 175-ik, a Jeruzsálemi Héber Egyetem már kicsúszott az első 200-ból, „csak” a 241-ik a listán. A UsNews statisztikusai minden rangsor összeállításához hosszú magyarázatokat fűznek. Az egyetemek sorrendjének egyik összetevője az onnan érkező tudományos publikációk száma. Ez az adat is Izraelre mutat, itt jelenik meg a legtöbb ilyen tudományos munka, persze a lakosság számához viszonyítva.

Itt a legnagyobb a múzeumok száma a lakoság számához viszonyítva, és itt van a világ egyetlen víz alatti múzeuma is (borítókép).

A lakosság számához képest képest itt fordítják le a legtöbb könyvet az ország hivatalos nyelvére. Több könyv jelenik meg héberül, mint a világ bármely más nyelvén vagy országában, persze szigorúan egy főre lebontva. Az „Átlag Izraeli” olvas, de több számítógép jut rá, mint a világ bármely más országában élő „Átlag Emberre”.

A világon Izraelben történik a legtöbb in vitro fertilizáció, azaz itt születik a lakosság számához viszonyítva a legtöbb lombikbébi, ráadásul ez a „beavatkozás” Izraelben az állami egészségbiztosítás részeként jár.

A jeruzsálemi Olajfák hegye a világ legrégebbi, folyamatosan használt temetője.

Olajfák hegye, Fotó: Wikipedia

Ez a föld már a Római Birodalom statisztikáiban is produkált dobogós helyet. Izraelben található a Római Birodalom második legnagyobb fürdőkomplexuma, a Hamat Gader, amely a 2. századból származik és napjainkban is „leg-“: ez a hely Izrael legnagyobb termálfürdője, és még krokodilfarm is található itt.

Jól jött volna a pancsoló rómaiknak az a napsugarakkal működő vízmelegítési technológia, amely ma az Izraeli otthonok csaknem 90%-ban melegíti a vizet. Ezt a statisztikát is Izrael vezeti: az egy főre jutó napenergiával működő vízmelegítés, ez Izrael országos energiaköltségeinek 3%-át takarítja meg. 

Fotó: Wikipedia

Izrael az általa termelt szennyvíz 90%-át újrahasznosítja, ebben is a világ vezető országa. Az Egyesült Államokban például a szennyvíz mindössze 1%-át hasznosítják újra.

Izrael már nem aggódik a szárazság vagy a vízhiány miatt, mert a sótalanított víz az ország vízellátásának csaknem felét látja el, sőt egy évtizeden belül a 70%-át biztosítja majd. Ebben már most is világelső.

A World Happiness Report 2022-es jelentése szerint Izrael a világ 10-ik legboldogabb országa. Az Egyesült Államok csak a 14-ik ezen a listán a megvizsgált 150 ország közül.

Ezekből az adatokból az derül ki, hogy Izrael tejjel mézzel folyó Kánaán, de ebből csak a tej igazolható adatokkal.

Az „Átlag Izraeli” tehene körülbelül 11.500 liter tejet termel évente. A második helyen az amerikai „átlag tehén” áll, évi 9.000 liter tejhozammal, majd a kanadai következik 7.600 literrel. Évi 6.200 liter tejjel pedig „európa tehenei” már szomorúan bőgve leszorulnak a dobogóról.

Fotó: Wikipedia

Ez a Kánaán, de ezért az „Átlag Izraeli” drágán megfizet. A legdrágább országok listáján a 85 felsorolt ország közül a 82-ik helyen áll Izrael, csak Qatar, az Emírségek, és Luxemburg előzik meg ezen a listán Izraelt. Lassan nem marad ország, amit megelőzhetünk a drágaságban.

És végezetül van egy rekordunk, amiről mi izraeliek nem tehetünk: Évente félmilliárd vándormadár halad át Izraelen tavasszal és ősszel. Ez az igazi világcsúcs! És akárhogy is alakul majd az ország dolga az új kormány alatt, ez a rekord jövőre is a miénk marad.

Pelikánok a Hefer völgy tavainál – Fotó: Keller Zoli

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.