A parlament elnöke berekesztette a kneszetet, az államelnök felszólított annak újranyitására

A Kneszet, az izraeli parlament - fotó: Joshua Paquin / Wikipédia

Juli Edelstein, az izraeli parlament, a kneszet elnöke szerdán berekesztette a törvényhozás működését, de Reuven Rivlin államelnök később felszólította annak ismételt megnyitására, hogy ne sérüljön a demokrácia – jelentette a helyi média.

Az államfő szokatlan beavatkozásként telefonon felszólította Edelsteint, hogy nyissa meg újra a korábban bezárt parlamentet, hogy az ellenőrzést gyakorolhasson a kormány koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedései fölött, és ne essen csorba a demokratikus intézményrendszeren.

“A működésképtelen kneszet veszélyezteti Izrael Állam helyes, és felelősségteljes működését a vészhelyzetben. Nem szabad engednünk, hogy ez a súlyos válság károkat okozzon demokratikus rendszerünkben” – mondta Reuven Rivlin elnök Edelsteinnek telefonon, és felszólította, hogy biztosítsa a parlament folyamatos tevékenységét a koronavírus-válság idején is – hangsúlyozta az államfő közleménye.

Edelstein nyilatkozatában elutasította a döntésével kapcsolatos bírálatokat, és kijelentette, hogy akkor fog újra megnyílni a parlament, amikor “felkészültek leszünk arra”.

A tizenhármas kereskedelmi televízió értesülése szerint negyvennyolc órán belül várhatóan teljes karantént rendelnek el az ország minden polgára számára, ami megkérdőjelezheti a jövő héten a parlamenti bizottságok felállítását, az átmeneti kormány fölötti parlamenti ellenőrzés létrejöttét. Beni Ganz, a Kék-Fehér párt elnöke a legfelsőbb bírósághoz fordult Edelstein döntésével szemben.

“Egész nap keményen dolgoztunk különböző kommunikációs csatornákon keresztül – személyesen is találkozzam Edelstien képviselővel, aki megtagadta, hogy összegyűljünk a demokrácia és a polgárok érdekében végzett munkához, és mindenekelőtt a koronavírus kihívásával foglalkozzunk” – nyilatkozta Ganz. “Ezen a ponton nincs más választásunk, mint hogy a legfelsőbb bírósághoz forduljunk” – tette hozzá.

A Kék-Fehér párt azzal is vádolta Edelsteint, hogy Benjamin Netanjahu a Likud elnöke érdekében jár el, és hogy eljárási ügyeket használ a kormány fölötti parlamenti ellenőrzés akadályozására.

A párt az ellenzéki bizottsági többségek mellett szavazást követelt a parlament elnökének személyéről is, ugyanis Edelstein helyett a Kék-Fehér párthoz tartozó Meir Kohent szeretnék többségük segítségével megszavazni erre a hivatalra. A 2013 óta parlamenti elnök Edelstein hétfőn vétójogával élve megakadályozta az elmozdításáról több beadványban is kért szavazást.

A szerdai nézeteltérés az általában tizenhét főből álló egyeztető bizottság miatt alakult ki, amelyben a Kék-Fehér párt és tömbje 9 fővel többségbe kerülne Netanjahu nyolc képviselőjével szemben. Azonban a Likud ragaszkodik hozzá, hogy a maximális tíz fős gyülekezési tilalom miatt csak tízen legyenek a bizottságban, ahol így egyenlőek lennének az erőviszonyok.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.