Bezár a Kneszet?

Koronavírus elleni fertőtlenítés a 23. Kneszet eskütétele előtt - fotó: Adina Wollman / Kneszet
Koronavírus elleni fertőtlenítés a 23. Kneszet eskütétele előtt, 2020. március 16. – Fotó: Adina Wollman / Kneszet

A demokratikus intézmények bezárásának veszélye nagyobb, mint a koronavírus veszélye.

Szégyen, ami a Kneszetben történik. Netanjahu és Edelstein kihasználják a koronaválságot a demokrácia leállításához. A szó szoros értelmében.

A képviselők ma megjelentek a Kneszetben, hogy megszavazzák a korona-válság kezelésére, a kormányzati intézkedések nyomon követésére és a vállalati bezárások áldozatait pénzügyi támogatásban részesítő létfontosságú bizottságok létrehozásáról.

A Kneszet elnöke viszont egyszerűen megtagadta a plenáris ülés megnyitását – mert Netanjahunak nincs többsége, tehát deaktiválják a parlamentet: nincsenek bizottságok, nincs költségvetés, nincs intézkedés a koronavírus elleni küzdelemre, a biztonsági rendszerek nincsenek felügyelet alatt. Ha mindez nem elég, most megpróbálják teljesen bezárni a Kneszet épületét. A világon hol zárják be a parlamentet válság idején? Tiszta őrület.

Izrael lakosai nem hagyhatják, hogy ez megtörténjen. A demokratikus intézmények bezárásának veszélye nagyobb, mint a koronavírus veszélye. Éppen vészhelyzet esetén a legsürgetőbb és a legszükségesebb a parlamenti felügyelet. 

Nitzan Horowitz, a Merec párt elnöke közölte, hogy ha ma nem nyílik meg a Kneszet, a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.

Reuven Rivlin elnök beszélt Juli Edelstein kneszet-elnökkel, és felszólította, hogy biztosítsa a Kneszet folyamatos munkáját, még a korona-válság idején is. “A Kneszet megnyitásáról folytatott vita árt a korona elleni közös harcunknak” – mondta az elnök. “Különösen vészhelyzet idején a Kneszetnek kritikus szerepe van. Ez a felelős és egyensúlyozó tényező nélkülözhetetlen az országos rendszerek egészséges és megfelelő működéséhez, még vészhelyzet esetén is. A működésképtelen Kneszet rontja Izrael azon képességét, hogy vészhelyzetben megfelelően és felelősségteljesen működjön. 

Edelstein azt felelte az elnöknek, hogy a Kék-Fehér és a Likud közötti vita rendezésén dolgozik.

A korona-válságot gyakorlatilag a szakemberek, az egészségügyi dolgozók és a közgazdászok kezelik. A hónapok óta demokratikus megbízatás nélkül működő, átmeneti kormány, és a büntetőper alatt álló, kormányalakításra képtelen kormányfő arra használják a válsághelyzetet, hogy kezükben tartsák a hatalmat, és a válság farvizén egy negyedik választási fordulóért kampányolnak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.