A Pegasus gyorsabban vágtat a Kneszetnél?

Az elmúlt napokban Izraelben is kiderült, hogy a helyi rendőrség már nyolc éve alkalmazza a Pegasus megfigyelőrendszert, és a jelek szerint itt sem teljesen törvényesen, adott esetben politikai ellenfelek vagy civilek ellen is használták.

A helyi rendőrség nem cáfolja, hogy több bűntény felgöngyölítése illetve bizonyítékok gyűjtése során működtette ezt a szoftvercsomagot, a nagy kérdés az, hogy ez mennyire volt törvényes.

Az izraeli államügyész vizsgálatot rendelt el, aki elsősorban arra kíváncsi, hogy milyen parancsok alapján jártak el.

Mennyire tudnak Izraelben titkolózni az ügyben, ha az állam és az államügyészség jár el? Mik a különbségek a magyarországi helyzettel? Lehet, hogy nem is történt törvénysértés, csupán a törvényi szabályozás hézagos?

Bolgár György a Klubrádió Beszéljük meg című műsorában Székely Róberttel, az Izraelinfo munkatársával beszélgetett az ügyről, aki szerint a technológiai fejlődés sokkal gyorsabban halad, mint ahogy a törvénykezés szabályozni tudná az ilyen szoftverek működtetését.

Klubrádió mikrofon Izraelinfo1

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.