Karantén-karfiol

karfiol
Fotó: Shiri Zsuzsa

Vírusveszély idején, amikor az ember karanténban tengeti életét, természetesen egész nap az ebéd körül forognak gondolataink. Szerencsére tele a hűtő és minden létező raktározó-hely, olyan fél évet ki lehet húzni az itthon felhalmozott cuccal – már ha addig meg nem romlik mind.

Sok minden fenyeget minket, a titkosszolgálati digitális követés réme, a vírusfertőzés, és utána a tüdőgyulladás, de addig is a legfontosabb: az elhízás veszélye, mert ugye ki nem dobjuk, és ezt most már ha a fene fenét eszik is, mind fel kell falni.

A következő recept segít vigyázni alakunkra, feltéve, hogy alacsony zsírszázalékos tejfölt és csak mutatóba, kevés parmezánt teszünk a tetejére. Én természetesen nem tartottam be ezeket a bölcs tanácsokat, és aztán majd jól magamra vethetek, ha elefántként kerülök ki a karanténból, ki tudja mikor.

Sebaj, a belbecs, és nem a külcsín, tehát essünk neki:

  1. Mossuk meg a család nagysága szerint szükséges karfiolt, nálunk egy nagy fej elég volt.
  2. Aztán tegyük fel tíz percre párolni, mintha csak Éjál Seni zseniális sült karfiolját gyártanánk.
  3. A tepsi – jénai, meg ugye a karfiol nagysága szerint keverjünk mindenféle fűszereket az egy vagy két doboz tejfölbe. Nekem már muszáj volt szüretelni a konyhaablakban burjánzó oregánót meg bazsalikomot, úgyhogy ez lett. Aztán persze só, és alaposan keverjük össze a tejföllel.
  4. Tegyük a tepsibe a leszűrt karfiolrózsákat, és öntsük rá a tejfölös cuccot. Olyan tíz perc kell neki, és aztán kivesszük a sütőből, ízlés szerint jöhet rá a parmezán, és visszatesszük pirulni.
  5. Mikor már megsült, piroskás a teteje, vegyük ki a sütőből és osszuk ki a családnak.

Beteavon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.