Válságkezelés költségvetési megszorításokkal

Az új izraeli bankjegyek - fotó: The World in HDR / Shutterstock
Izraeli bankjegyek - fotó: The World in HDR / Shutterstock

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

A koronavírus miatt kialakult helyzetben egy hét alatt az ország vállalkozásainak 70 százalékában függesztették fel a munkát. Azok a cégek, amelyek profiljuk vagy kiépített infrastruktúrájuk miatt megtehetik, otthoni munkavégzésre kérték fel a dolgozóikat.

Sok helyütt azonban erre nincs mód, ezért a munkatársakat bizonytalan időre (30 napnál hosszabb) fizetés nélküli szabadságra küldték. Március 20-án reggel 5:30-ig a Munkaügyi Hivatal adatai szerint 450 ezren jelentkeztek be az ellátásra.

A szakértők szerint óránként hatezer új regisztrálás történik, és hónap végére az ellátást igénylők száma meghaladhatja az egymillió főt. A kifizetendő munkanélküli támogatás mértéke szerény számítások szerint elérheti majd a 3 milliárd sékelt havonta.

Mivel Izraelnek egy éve csak ügyvezető kormánya van, nincs hivatalosan elfogadott költségvetése, s értelemszerűen erre a társadalom biztosítási vészhelyzetre sem volt felkészülve az államkassza, a szükséges pénzt most más forrásoktól csoportosítják át.

- Hirdetés -

A Globus izraeli gazdasági lap szerint az egészségügyi és védelmi tárcákon kívül minden más minisztérium idei árnyék-költségvetéséből 10-15 százalékot utalnak át a vészhelyzeti kasszába.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?