A rendőrség készen áll a teljes zárlat bevezetésére

izraeli rendőrség koronavírus maszk
Fotó: Izraeli Rendőrség

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök irodája szerint az Izraelben naponta elvégzendő koronavírus-tesztek száma a megfelelő tesztkészletek előállításától beszerzésétől függ, hozzátéve, hogy a napi tesztek számáról nem a miniszterelnök dönt. Netanjahu elrendelte, hogy két héten belül növeljék ezt napi 14 000 tesztre. Ezzel Izrael a vezető országok közé kerülne a naponta végzett koronavírus-tesztek tekintetében.

Összecsapásokra került sor vasárnap Mea Searimban az ultraortodox lakosság és a rendőrség között, amikor utóbbi az Egészségügyi Minisztérium rendeleteinek értelmében bezáratta a boltokat a közösségben. Az intézkedés közben többen kövekkel dobálták a rendőröket, akik válaszul letartóztattak három személyt.

A rendőrség vasárnap kiadott közleménye szerint 18 vállalkozás bezárását rendelték el, 126 nyomozást indítottak a karanténrendelet megszegésének gyanújával és 19 nyomozást indítottak álhírek terjesztése miatt. A rendőrség a hétvégén 2369 otthoni karanténban tartózkodó személyt látogatott meg, hogy megbizonyosodjon arról, hogy követik az Egészségügyi Minisztérium utasításait.

Motti Cohen megbízott rendőrfőkapitány jóváhagyta a speciális rendőri tevékenységek elindításáról szóló rendeletet, mely teljes zárlat alá vonás végrehajtását jelenti, ha a politikai vezetés úgy dönt, hogy elrendeli azt, a koronavírus megfékezése érdekében.

A Waqf vasárnap bejelentette, hogy bezárja a Templom-hegyet a muszlim hívek előtt a koronavírus miatt. A Waqf szerint Izrael elkötelezett amellett, hogy nem enged be a szent helyre zsidókat és turistákat.

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják a helyet, de nem imádkozhatnak ott.

Mohammad Stajje palesztin miniszterelnök vasárnap új, szigorú rendeleteket hirdetett ki a koronavírus terjedésének megakadályozására, korlátozva a Júdea és Szamária Palesztin Hatóság irányítása alá tartozó területen a lakosok mozgását este 10 órától kezdve.

A palesztinok a vészhelyzeti eseteket leszámítva nem hagyhatják el otthonaikat, kivéve az orvosi létesítmények, gyógyszertárak, pékségek és élelmiszerboltok látogatását. A rendeletek azt is előírják, hogy a külföldről érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulni egy egészségügyi intézményben. A bankok vészhelyzeti üzemmódban fognak működni, és a palesztinok számára tilos a belépés az izraeli telepekre.

Izrael és a Palesztin Hatóság koronavírus elleni közös harcának keretén belül, a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), mely Izrael katonai összekötőjeként funkciónál a palesztinokkal, szakmai képzést tartott a palesztin orvosi személyzet számára.

A képzés részeként Balia Dalia, a polgári közigazgatás egészségügyi koordinátora technikákat és módszereket osztott meg a vírussal megfertőződhetett emberek vizsgálatához, és arról, hogy miként lehet megvédeni az orvosokat, akik érintkezésbe kerülnek a megerősített vagy feltételezett betegekkel.

Elhanan Bar-On professzor izraeli koronavírus-szakértő pedig tanácsokkal szolgált a palesztin orvosoknak, hogyan irányítsák a kórházak karantén osztályait, és hogyan akadályozzák meg, hogy az ezeken az osztályokon dolgozó orvosi személyzet elkapja a vírust.

Ezen felül mintegy 1000 védőfelszerelés-készletet és több mint 100 koronavírus-tesztkészletet szállítottak a Palesztin Hatóság számára a hétvégén.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.