Az új palesztin miniszterelnök megalakította kormányát, azonnali gázai tűzszünetet követel

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz és Mohammad Musztafa miniszterelnök Ramallahban 2024. március 14-én – Fotó: Wafa

A Mahmud Abbasz palesztin elnök által március elején kinevezett új miniszterelnök, Mohammad Musztafa megalakította csütörtökön kormányát, a külügyminiszteri tárcát magához vonta, és a diplomácia fejeként azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezeti háborúban, valamint az izraeli hadsereg kivonását.

Mohammed Musztafa ismert üzletember, kiváló viszonyt ápol a palesztin elnökkel. Abbasz azért kérte fel néhány hete kormányalakításra, hogy a nemzetközi elvárásoknak megfelelően reformálja meg a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságot (PH).

Musztafa felel azokért a segélyekért is, amelyeket a ciszjordániai palesztinok küldenek a Gázai övezetbe, valamint felel majd az övezet újjáépítéséért is. Kinevezésével a cél egy olyan kormány megalakítása volt, amely elfogadható a nemzetközi közösség számára, és amely reformjai révén vissza tudja szorítani a korrupciót.

Musztafa kabinetjének pénzügyminisztere Omar al-Bitar pénzügyi szakértő lesz, gazdasági minisztere pedig Muhamad Al-Amour, a palesztin üzletemberek szövetségének eddigi elnöke. Ziad Hab al-Reeh, a PH belső biztonsági szervezetének volt főnöke lesz a belügyminiszter.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.