Koronavírus Izraelben: Öt újabb beteg hunyt el, az izraeli halottak száma 20-ra emelkedett

A kormány további rendeleteket fogadott el: Tilos a szabadtéri ima, a lakóhely elhagyása csak egyedül, vagy ugyanazon háztartás tagjai számára engedélyezett. ■ A betegek száma 5358-ra emelkedett, 94-en súlyos állapotban vannak. ■ A munkanélküliségi ráta meghaladta a 23%-ot haladt meg

Az izraeli koronafertőzések száma kedden elérte a 5358-at, ami tegnap óta 663 új megbetegedést jelent. A betegek közül 94 állapota súlyos, 112-é közepes. Eddig 20 halálos áldozata van a járványnak, és 224 beteg gyógyult meg. 

A társadalombiztosítás szerint a munkanélküliség április-májusban eléri az 1,1 milliót

A társadalombiztosítás (Bituach Leumi)i tisztviselői ma elmondták, hogy arra számítanak, hogy április-májusban a munkanélküliek száma eléri az 1,1 milliót.

Izraelben a munkanélküliségi ráta elérte a 23,1%-ot, és az ebben a hónapban bejelentett új álláskeresők száma meghaladja a 800 000-et, akiknek 89,9%-a fizetés-nélküli szabadságon (Halat) van. Az izraeli munkanélküliek száma jelenleg 962 ezer.

Roni Numa tábornokot nevezték ki a Bnei Brak-i korona-harc vezetőjének

Bnei Brak polgármestere, Avraham Rubinstein ma kinevezte Roni Numa tartalékos tábornokot a túlnyomórészt ultraortodox lakosú városban folytatott korona-harc vezetőjévé a helyszínen lévő betegek számának drasztikus növekedését követően. Numa feladata lesz a Bnei Brakban végrehajtott vészhelyzeti műveletek koordinálása, mind a lakosokkal, mind a kormánnyal.

“Ez sürgősségi helyzet az országunkban valamint a túlzsúfoltsággal szenvedő városunkban, és a lehető legjobb erőkre van szükségünk, hogy segítsenek nekünk” – mondta Rubinstein. Numa hozzátette: “Ez egy különleges lakosság, amelynek egyedi megoldásokat kell kapnia. Azonnal kell intézkedni, és remélem, hogy teljes támogatást kapunk.”

Karanténba vonult a vezérkari főnök és a Polgárvédelmi Parancsnokság vezetője

Aviv Kochavi vezérkari főnök karanténba vonult, miután találkozott egy tiszttel, akit később koronavírussal diagnosztizáltak. „A vezérkari főnök jól érzi magát, tünetmentes, és a következő néhány percben tesztelni fogják a vírusra” – közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. A katonaság szerint a karantén nem akadályozza Kochavit feladatai elvégzésében.

A Polgárvédelmi Parancsnokság vezetője, Tamir Jadai és az Izraeli Védelmi Erők Műveleti Igazgatóságának vezetője, Aharon Haliva szintén karanténba vonul. Utóbbinak ez a második alkalom, mivel olaszországi vakációját követően a hónap elején 14 napot elszigetelve kellett töltenie. A hadsereg szerint március 22-én mindhárman találkoztak a Polgárvédelmi Parancsnokság koronavírussal diagnosztizált tartalékos összekötő egységének parancsnokával, így legalább a hét végéig karanténban kell maradniuk, amennyiben a tesztjük negatív lesz.

> (új fülön nyitja meg)”>Teljes cikk az Új Keletben >>

Bennett: A gazdaság nem megfelelő kezelése a korona áldozatainál is több öngyilkosságot okoz majd

Naftali Bennett honvédelmi miniszter ma kijelentette, hogy a kormány a bezárt vállalkozások kezelésével kapcsolatos esetleges téves magatartása veszélyes, mert így “Isten ments, a korona halálos áldozatainál is több lesz az öngyilkosságok miatti halálesetek száma, ezért körültekintően kell az intézkedéseket meghozni, és meg kell érteni azt a szörnyű helyzetet, amelyben izraeliek milliói nem tudják, hogy miből fogják holnap kifizetni a lakbért.”

Elmondása szerint a korona elleni intézkedések részeként további vállalkozások bezárása több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz, “mert nem onnan ered a probléma”. Hozzátette: “A gazdaság leállítását egy hónappal ezelőtt kellett volna megtenni, és bár részben ma is helyes a zárlat, de itt az ideje megtenni a lépéseket a gazdaság peszach utáni megnyitása érdekében”.

A kormány rendhagyó módon jóváhagyta imádságok tartását a Pátriárkák barlangjában

A kormány jóváhagyta, hogy korlátozott számú résztvevővel naponta három ima tartható a hebroni pátriárkák sírjánál. Arie Deri szfaradi ortodox belügyminiszter kérte, hogy az Egészségügyi Minisztérium zárt helyen tartott imákat tiltó rendelkezésével ellentétben tegyenek kivételt a pátriárkák sírjával kapcsolatban.

A 18. halott: háttérbetegségekben szenvedő, 90-es éveiben lévő nő

A Kaplan Kórház közölte, hogy egy 90-es éveiben lévő, koronavírusban megbetegedett nő ma reggel meghalt. A kórház hozzátette, hogy a nő háttérbetegségekben szenvedett.

A 16. áldozat: háromgyerekes édesanya Rishon Lezionból

A ma reggel koronavírusban elhunyt beteg (Izraelben a 16. áldozat) a Rishon Lezionból való 50 éves Pazit Babian. Három gyermek édesanyja volt.

Az Egészségügyi Minisztérium teljes városok karanténba zárására készül

Moshe Bar Sziman Tov, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója – Yaakov Litzman miniszter felkérésére – egész települések bezárására készül, és úgy véli, hogy a kérdést napközben előmozdítják. Közölte, hogy az ilyen bezáráshoz “szükség van a Honvédség Polgárvédelmi Parancsnokság és a rendőrség rendkívül nagy mértékű bevonására”. A Yediot Aharonotban készített interjúban Benjamin Netanjahu miniszterelnök felszólított Bnei Brak teljes bezárására, mivel “az ottani helyzet szörnyű”.

Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója: új iránymutatásokat dolgozunk ki a rögtönzött arcmaszkok és arcot befedő kendők használatát illetően

Moshe Bar Sziman Tov, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója ma reggel, újságírókkal folytatott beszélgetésében kijelentette, hogy a koronavírussal fertőzöttek számának alakulásában nincs változás. Elmondta, a minisztérium tisztviselői attól tartanak, hogy peszach miatt a jövő héten várhatóan növekedni fog a fertőzött emberek száma. Elmondása szerint úgy döntöttek, hogy megváltoztatják az arcmaszkok használatának és a témában alkalmazott eljárásokkal kapcsolatos politikát, és új szabályokat fogalmaznak meg, mivel a betegség csak a nyálon és nem a levegőn keresztül terjed.

Az Oktatási Minisztérium még nem döntött, hogy az idén megtartják-e az érettségiket

David Gal, az Oktatási Minisztérium vizsgaigazgatója ma elmondta, hogy még nem döntöttek arról, hogy megtartják-e idén az érettségiket. Az oktatási rendszerrel foglalkozó különbizottságban elmondta: “Egyfajta rutinban tartjuk a diákokat, és nem sietünk a döntés meghozatalával. Ha a vizsgák megtartása nem lesz lehetséges, ezt a lehető leghamarabb, talán peszach után közölni fogjuk.”

27 lélegeztetőkészülék és nyolc millió új védőmaszk érkezett Izraelbe

Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy 27 lélegeztetőgép és nyolc millió új védőmaszk érkezett Izraelbe. A felszerelést az Egészségügyi- és Védelmi Minisztériumból, a Miniszterelnöki Hivatalból és a hadseregből álló, közös beszerzésekkel foglalkozó Hamal (műveleti szoba) vásárolta.

A halálesetek száma 18-ról 17-re csökkent egy újabb vizsgálat negatív eredménye után

Tegnap arról számoltak be, hogy a koronában meghalt 16. izraeli beteg egy holoni lakos, de ma reggel kiderült, hogy halála nem volt összefüggésben a vírussal. Az 56 éves férfi nagyon súlyos állapotban érkezett a kórházba, és koronás vizsgálaton esett át, amelyben a betegség három paraméterének kettője pozitívnak bizonyult. Egy további vizsgálat után azonban, amelynek eredménye csak a férfi halála után derült ki, világossá vált, hogy nem volt fertőzött a vírussal.

Ennek nyomán az Izraelben a vírus által okozott halálesetek száma 18-ról 17-re csökkent.

Bnei Brak zárlat alatt

Bnei Brakban a megkezdett lakossági tesztek eredményei alapján minden harmadik lakos vírusfertőzött. Licman egészségügyi miniszter lezáratta egész Bnei Brakot.

Újabb gyülekezési szigorításokat és nagyszabású gazdasági segélycsomagot hirdetett meg az izraeli kormány

A jövő héten, a pészah ünnepén sem kereshetik fel egymást a többgenerációs családok, a helyi szokásoktól eltérően, külön, egyedül kell ünnepelniük a családoknak. Hasonlóképpen lehet idén megünnepelni a közelgő ramadán böjti hónapot, és ennek a hónapnak a muzulmán ünnepeit is.

Tilos együtt imádkozni a nyílt helyeken is, csak a lehető legszűkebb család jelenlétében tarthatnak esküvőket, és temetéseket is csak legfeljebb húsz ember jelenlétében tarthatnak, nekik is távol kell állniuk egymástól. Az izraeli gazdaság tizenöt százalékra – elsősorban a létfontosságú élelem- és gyógyszerellátásra, valamint az egészségügyre – fog korlátozódni.

A teljes írás itt olvasható:

Alacsony érdeklődés a koronavizsgálat iránt Arara térségében

A Magen David Adom által, Arara arab városban tegnap létrehozott, koronatesztek elvégzésére szolgáló központ 400-tól is több vizsgálat elvégzésére készült, de csak 245 ember vizsgáltatta meg magát. A környék arab településeinek vezetői és a hatóságok csalódásukat fejezték ki a lakosok közönye miatt.

Ma nyílik meg a galileai Tamra arab városban felállított teszt-központ, ahol eddig kilenc ember diagnosztizálására került sor. Holnap a sivatagi Rahat beduin városban állítanak fel hasonló központot.

Izraelben a betegek száma 4831-re emelkedett, ebből 83 súlyos állapotban van

Az Egészségügyi Minisztérium ma reggel bejelentette, hogy Izraelben a betegek száma 4831-re nőtt. 83 ember súlyos állapotban van, közülük 69 lélegeztetőkészüléken van.

PH: Gázában és Ciszjordániában a betegek száma 117-re nőtt

A Palesztin Hatóság tegnap (hétfőn) bejelentette, hogy a Ciszjordániában és a Gázai övezetben fertőzöttek száma 117-re nőtt. 107 beteget diagnosztizáltak Ciszjordániában, tízet a Gázai övezetben. Az összes fertőzött állapota könnyű és stabil. A palesztin kormányban hozzátették, hogy nincsenek adataik a kelet-jeruzsálemi fertőzések pontos számáról.

A 17. halott Izraelben: 49 éves nő Lodból, aki háttérbetegségben szenvedett

Ma (kedden) reggel elhunyt Tamar Peretz Levy, 49 éves lodi lakos a koronavírus következtében. A nő halálával Izraelben a halálesetek száma 17-re emelkedett. Csütörtökön került a Shamir Assaf kórházba és háttérbetegségben szenvedett.

A 16. halott Izraelben: 50-es éveiben lévő nő, háttérbetegségekkel

Egy 50-es éveiben levő nő kedden meghalt a koronavírus következtében. Halálával Izraelben a vírus okozta halálesetek száma 16-ra emelkedett. Tíz nappal ezelőtt került a Sheba Tel Hashomer kórházba, és háttérbetegségekben szenvedett.

A kormány további korlátozó rendeleteket fogadott el a koronavírus miatt

A kormány hétfő éjszaka újabb rendeleteket hagyott jóvá, amelyek szerint még imára és esküvőre sem megengedett a nyilvános helyen való gyülekezés. Döntés született továbbá arról, hogy a lakóhely elhagyása csak egyedül, vagy egyazon háztartásban élőknek szabad, rövid időre és a lakhelytől legfeljebb 100 méter távolságra.

Az utasítások szerint a Nyugati falnál minden imánál (tehát naponta háromszor) legfeljebb 10 imádkozó vehet részt úgy, két méterre állnak egymástól. A temetési szertartást csak a szabadban és legfeljebb 20 személy bevonásával lehet megtartani. Csak 10 ember vehet részt a körülmetélésen. Azt is bejelentették, hogy az esküvőre vonatkozó rendeletek szerdán délután 08:00 órakor lépnek hatályba.

Ezenkívül a kormány elfogadott olyan irányelveket, amelyek a munkahelyen együtt lévő alkalmazottak számát tízre, vagy az összes alkalmazott 15%-ára korlátozzák, attól függően, hogy melyik a nagyobb. Szemben az alkalmazottak eddigi 30%-ával. A szabályozás szerint a munkáltatók növelhetik a munkavállalók maximális számát a munkavállalók 30%-ára, “mindaddig, amíg a növekedés elengedhetetlen a folyamatos munkahelyi működéshez”. A kormány azt is bejelentette, hogy a közszférában nem megengedett az alkalmazottak több mint 20%-ának egyidejű munkája.

A kormány jóváhagyta, hogy 700 katona segítse a rendőrséget a forgalmi korlátozások érvényesítésében

A kormány jóváhagyta Gilad Erdan belbiztonsági miniszter azon kérését, hogy több száz katona segítsen a rendőrségnek az utcákon való jelenlét kibővítésében és a forgalmi korlátozások érvényesítésében. Ennek nyomán, holnaptól kezdve 700 katona csatlakozik a rendőrséghez, akik fegyver nélkül (kivéve a parancsnokokat és a Ciszjordániában lévőket) fognak járőrözni a nyilvános helyeken, és a rendőrökkel együtt fogják ellenőrizni, hogy a lakosság betartja az új utasításokat. Ez összhangban van az Erdan és Naftali Bennett védelmi miniszter közötti megállapodással. A forgalmi korlátozások bővülésével, növekedni fog a rendőri műveleteket segítő katonák száma is.

Kövekkel dobálták meg a mentősöket az ultraortodoxok

Fotó: Izraeli Rendőrség
Fotó: Izraeli Rendőrség

Jeruzsálemben az ultraortodox Mea Searim közösség lakosai kövekkel dobálták meg azokat a mentősöket, akik a koronavírus-tesztek begyűjtésére érkeztek a vallásos negyedbe. Az egyik mentős könnyebb sérüléseket szenvedett, és a teszteléshez használt önkormányzati járművek egyikében is kisebb károk keletkeztek.

Hétfőn a rendőrség Mea Searimban razziákat hajtott végre a gyülekezési korlátozások megsértése miatt. Ennek során négy embert letartóztattak, és legalább 30 esetben szabtak ki pénzbírságot.

Egy újabb korona-beteget diagnosztizáltak a Gázai övezetben; A betegek száma 10-re nőtt

A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Gázai övezetben ma újabb koronavírus-beteget diagnosztizáltak. A Gázai övezetben azonosított betegek száma 10-re nőtt, mindegyikük könnyű és stabil állapotban van.

A korona-betegek száma 4695-re emelkedett, napi 10,5%-os növekedést mutatva

A korona-betegek száma 4695-re emelkedett, napi 10,5%-os növekedést mutatva. A betegek közül 79-nek az állapota súlyos, 66 beteg van lélegeztetőgépen. 4349 beteg állapota enyhe, 90-é közepesen súlyos. Eddig 161 beteget engedtek haza a kórházból.

Az ország munkanélküliségi rátája meghaladta a 23% -ot

A munkanélküliségi ráta Izraelben 23,1%, márciusban pedig a regisztrált új álláskeresők száma meghaladta a 800 000 főt, akiknek 89,9%-a fizetés-nélküli szabadságon van (חל”ת – חופשה ללא תשלום). Izraelben a munkanélküliek száma jelenleg 962 000 fő.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.