Koronavírus Izraelben: 5591 fertőzött, 21 halott

760 új koronavírusos beteg

24 órán belül 760 új koronavírusos esetet regisztráltak Izraelben, ezzel a fertőzöttek száma 5591-re nőtt. 97 személy állapota súlyos, közülük 76 lélegeztetőgépen van. 118 beteg állapota közepesen súlyos, míg a túlnyomó többség enyhe tüneteket tapasztal. A felgyógyultak száma 226.

A beer-sevai Szoroka Kórház reggel bejelentette egy 98 éves koronavírusos betege halálát. Az aldozattal 21-re nőtt a vírus következtében elhunytak száma. A kórház szerint a 98 éves nő a víruson kívül más komplikált és súlyos betegségben is szenvedett.

Palesztinok

A Palesztin Hatóság területén 107 koronavírusos esetet diagnosztizáltak, az elhunytak száma 1. A Gázai övezetben két új fertőzöttel 12-re nőtt a betegek száma. Kedden a közel-keleti helyzetről tartott videokonferenciát követően, az ENSZ Biztonsági Tanács gratulált a koronavírus megfékezése érdekében összehangolt erőfeszítésekhez Izrael és a palesztinok között.

Aviv Kochavi

Aviv Kochavi vezérkari főnök tesztje negatív lett a koronavírusra, közölte az Izraeli Védelmi Erők szerda reggel. A vezérkari főnök és két vezérőrnagy kedden karanténba vonult, miután március 22-én találkoztak egy tiszttel, akit később koronavírussal diagnosztizáltak. Kochavi a hét végéig elszigetelve marad.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint kedden 8000 személyt teszteltek a koronavírusra. Körülbelül a felét az áthajtós “test and drive” állomásokon végezték.

Lélegeztetőgép gyár

Izrael átalakított egy rakétagyártó létesítményt tömeggyártásra alkalmas lélegeztetőgép gyárrá, hogy ellensúlyozza az életmentő gépek hiányát a koronavírus miatt, közölte az izraeli Védelmi Minisztérium kedden.

Naftali Bennett megbízott védelmi miniszter figyelmeztetett, hogy Izraelnek csak 2000 lélegeztetője van, és még sok légzőkészülékre van szükség az áldozatok felépüléséhez.

Az izraeli kezdeményezés a Védelmi Minisztérium, az állami tulajdonú Israel Aerospace Industries (IAI) és az egészségügyi eszközgyártó Inovytec közötti együttműködés része.

A nyilatkozat nem közölte, hogy hány gépet terveznek napi szinten gyártani, vagy hogy a helyi szükségletek kielégítése mellett exportban is gondolkodnak-e. A rakétagyártó sor gyors átalakítása a napokban fejeződött be.

Sabak

A Kneszet ideiglenes albizottsága jóváhagyta a kormány döntését, mely szerint a Sabak ( Sin Bét) biztonsági szolgálat egy hónapig adatokat gyűjthet a polgárokról, akiknek karanténba kell vonulni.

„A lehető legnagyobb mértékben gondoskodni fogunk a közegészség védelme és az izraeli állampolgárok magánélethez való jogának védelme közötti megfelelő egyensúlyról. Minimálisra csökkentettük a továbbítandó adatok mennyiségét” – mondta Gabi Askenázi (Kék-Fehér) a Külügyi és Védelmi Bizottság elnöke.

A bizottság számos módosítást hajtott végre. Megállapította, hogy a beszélgetések tartalmának meghallgatása abszolút tilos, és az információkat nem továbbítják az Egészségügyi Minisztériumnak, a Védelmi Minisztériumnak vagy más hatóságnak. Az információkat ezenkívül nyomozás vagy bírósági eljárás során sem lehet felhasználni. Továbbá a Sabaknak törölnie kell egy héten belül azokat az adatokat, amelyeket az Egészségügyi Minisztériumnak továbbít, és a koronavírus-krízis kezelésében való részvétele végén teljes egészében törölnie kell minden ezzel kapcsolatos információt. Az Egészségügyi Minisztériumnak az időtartam vége után 60 nappal törölnie kell az adatokat.

Bnei Brak

Legalább 67 koronavírusos személyt evakuáltak kedd éjszaka Bnei Brakból egy ramat gáni stadionba, onnan pedig a Védelmi Minisztérium által felállított speciális karanténszállodákba kerülnek. A Tel-Avivtól keletre fekvő, többnyire ultraortodox városban a legmagasabb a fertőzési ráta az országban.

A Magen David Adom védőfelszerelésbe öltözött munkatársai mentőautókkal vitték a betegeket a stadionba, ahol az Izraeli Védelmi Erők Polgárvédelmi Parancsnoksága felállított egy irányító központot. A 12-es csatorna szerint innen a többségük a Haifától délre található Nir Etzion szállodába kerül, amelyet kifejezetten az ultraortodox lakosság vallási szükségleteinek kielégítésére alakítottak ki.

Összességében négy karanténszállodát terveznek az ultraortodoxok számára, állítja a riport.

A tisztviselők arra törekednek, hogy csökkentsék a járvány terjedését Bnei Brakban, ahol minden harmadik – 34% – tesztelt személyről kiderült, hogy koronavírusos. Tel Avivban ez 6%, míg Jeruzsálemben 10%.

A rendőrség kedden ellenőrző pontokat állított fel Bnei Brak környékén, és igazoltatta a belépni szándékozókat.

Teljes cikk >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.