Izraelben kijárási tilalmat rendeltek el az ünnepek idejére

Izraelben szigorú rend lép életbe peszach idejére: Netanjahu háromnapos kijárási tilalmat rendelt el, attól tartva, hogy a nagycsaládos ünnepen gyorsabban terjedhet a járvány.

Benjamin Netanjahu, Izrael ügyvivő miniszterelnöke újabb korlátozásokat jelentett be: a koronavírus-járvány lassítása érdekében peszah idején kijárási tilalom lép életbe.

A miniszterelnök hétfő este jelentette be, hogy kedden délután négy órától péntek este hétig (később kiderült, hogy szombat estig) tilos lesz elhagyni a településeket, de a szerdai széderestén még szigorúbb szabályok lépnek életbe, a lakosok egyáltalán nem hagyhatják el otthonaikat délután két órától másnap reggel hétig. 

Peszachkor, a kivonulás ünnepén rendszerint összegyűlnek a családok, a távolabbi rokonok is, és attól tartanak, hogy az ünnep elősegítheti a vírus terjedését. 

Netanjahu szerint az elkövetkező napok Izraelben sorsdöntőek lesznek a koronavírus elleni küzdelem szempontjából. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy bár a helyzet Izraelben a világ többi országához viszonyítva viszonylag jó, nagyon fontos a közösségi távolságtartásra vonatkozó rendeletek betartása.

„Amikor az egészségről és a halálról beszélünk, tilos kiskapukat keresni. Purimkor (március elején) terjedt a vírus, de peszach nem lesz purim. Minden családnak a közvetlen hozzátartozóival kell töltenie a széderestét” – mondta Netanjahu tévés közleményében. 

שידור חי – ראש הממשלה בנימין נתניהו מוסר הצהרה לתקשורת. וידאו: לע”מ

Közzétette: ‎לשכת העיתונות הממשלתית‎ – 2020. április 6., hétfő

Az izraeli koronafertőzések száma kedden elérte a 9006-ot, ami tegnap óta 102 új megbetegedést jelent. 153 beteg állapota súlyos, közülük 113 van lélegeztetőn, 181 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 60 halálos áldozata volt a járványnak, és 683 beteg gyógyult meg. Az egészségügyi szervezetek attól tartanak, hogy sokkal több fertőzött van, és főként az ultraortodox lakosság körében terjedhet könnyen a vírus, mert hagyományaikat nem akarják feláldozni a távolságtartási rendeletekkel szemben.

Avichai Mendelblit főügyész levélben bírálta Netanjahut, mondván, a kormány koronavírus megfékezése érdekében tett sürgősségi intézkedéseit a kneszettel jóvá kell hagyatni.

„Ahogy azt már világossá tettem, mivel felálltak a jogalkotó bizottságok, ezeket a kérdéseket a bizottságokon keresztül kell intézni, a kormány azonban tartózkodik a koronavírus elleni küzdelem szempontjából fontos törvénytervezetek kidolgozásától. Ennek a következményei nagyon súlyosak lehetnek.”