Bankozás válság idején

bank hapoalim bankautomata kaszpomat kislány pénz
Fotó: Wikipedia

A médiában sokszor hallottunk arról, hogy a kormány milyen intézkedésekkel igyekszik a koronajárvány miatt kialakult válságban a munkahelyüket elvesztők segítségére sietni. Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogyan igényelhetünk munkanélküli-segélyt, most annak jártunk utána, mire számíthatunk a bankügyeink terén.

Az izraeli nemzeti bank, a Bank of Israel és a Pénzügyminisztérium ajánlása alapján a különböző magántulajdonú bankok elsősorban a hiteltörlesztések átmeneti felfüggesztésével könnyítenének ügyfeleik terhein. Ez a lehetőség a jelzáloghitelek és a fogyasztási hitelek fizetésének általában három hónapos késleltetését teszi lehetővé, de mint Kety Mor-Joseftől, az Otsar Ha-Hayal munkatársától megtudtuk, ez az opció nem automatikus, csak külön kérésre és csak azon ügyfelek esetében engedélyezett, akik korábban is „jó” ügyfélnek minősültek, időben törlesztették a tartozásaikat. Suzi Yosipovits-Fagyas, a Bank Leumi hitelekkel foglalkozó munkatársa arra is felhívta a figyelmünket, hogy az ő bankjukban ez a halasztási lehetőség csupán a tőketörlesztésre vonatkozik, a kamatokat továbbra is fizetni kell.

A bankszámlákhoz tartozó hitelkeret bővítésével kapcsolatos központi tanácsot a bankok egészen különböző módon értelmezték. Az Otsar Ha-Hayal a jó minősítésű ügyfelek számára – ugyan egyelőre csak három hónapos periódusra – automatikusan 25 százalékkal megemelte a hitelkeretet. Tudják, ez az a bizonyos takaró széle, amitől már nem érdemes tovább nyújtózkodni, hiszen aki túllépi ezt a bűvös határt, nemcsak annak van kitéve, hogy visszadobják a csekkjét vagy nem teljesül állandó átutalása, de arra is számíthat, hogy rövid időn belül romlik az ügyfélbesorolása a banknál. A Bank Hapoalim egyik munkatársa elmondta, az ő bankjukban csak külön kérésre emelik meg a hitelkeretet, akkor is csak nagyon óvatosan. Mint megtudtuk, a Bank Leuminál csak az eddiginél is szigorúbb, ismételt hitelvizsgálat után van lehetőség a hitelkeret megnövelésére.

Azt mind a három bank munkatársa megerősítette, hogy a kormányzati kérésnek megfelelően, a fedezethiányos csekkekkel kapcsolatban a korábbinál rugalmasabb a pénzintézetük, de ez az opció is csak korlátozott ideig és csak az eddig hibátlanul teljesítő ügyfelek számára létezik. Mint ismert, akinek egy éven belül 10 csekkjét visszadobja a bank fedezethiány miatt, azt először csak a csekk használatától tiltja el a bank, de később felkerülhet a bankközi feketelistára is, ahonnan csak hét év makulátlan banki múlt után tűnik el a neve. Addig viszont nehézségekbe futhat bele akár bankkártya-, akár hiteligénylés esetén, s ezen nem segít az sem, ha közben bankot vált. Most annyi könnyítés történt, hogy azok a csekkek, amelyeket a 2020 áprilistól-júniusig terjedő időszakban dob vissza a bank fedezethiány miatt, nem számítanak bele ebbe az évi maximum 10 bajos csekkszámba, de az emiatt keletkező ügyintézési díjat (általában 35-50 sékel/csekk) az ügyfélnek ki kell fizetnie.

Az általunk megkérdezett bankok közül a Bank Hapoalim és az Otsar Ha-Hayal is kínál speciális hitelcsomagot a válság miatt nehéz helyzetbe került egyéni és kisvállalkozói ügyfeleinek. A hitelbírálat szigorúbb, a fizetendő kamat a korábbinál magasabb, de az első tőke- és kamatrészletet csak fél évvel a hitel felvétele után kell elkezdeni törleszteni.

Általában elmondható, hogy a bankok – mint magántulajdonú pénzügyi szervezetek – a felügyeleti szerv ajánlásai mentén, de a legkevesebb rizikót vállalva vesznek részt a keletkezett gazdasági válság kezelésében. A hitelbírálat a korábbinál is szigorúbb lesz, kölcsönkérelem esetén egyes bankok még azt is tudni akarják majd, hogy korábban pontosan mire költöttük a pénzünket. Várhatóan növekszik majd a hitelek után fizetendő kamat, és az eddiginél több iparág kerül arra a bankközi negatív listára, melynek vállalkozói és dolgozói csak nagyon különleges esetben, komoly fedezettel kaphatnak kölcsönt. Turisztikai, vendéglátóipari cégek mostanában valószínűleg kevesebb eséllyel számolhatnak a bankoktól érkező pénzügyi mankóra.

A teljes írás és az izraeli bankok elérhetőségei a salom-olim.com oldalon olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.