Izrael alacsony koronavírus-halálozási arányát a helyi kultúra, és nem a rendelkezések okozták

koronavírus Izrael zászló
Fotó: Shutterstock

Izrael alacsony koronavírus-halálozási arányát a helyi kultúra, és nem a rendelkezések okozták – állítja a ynet hasábjain dr. Ofer Grosbard. Miközben mind a miniszterelnök, mind az egészségügyi minisztérium nyakig merült a rémálomszerű forgatókönyvekbe, és azt állították, hogy megmentették az országot a katasztrófától, valójában a COVID-19 soha nem jelentett igazán súlyos terhet az ország fiatal lakosságának és a közösségi kultúrájának köszönhetően – írja Grosbard.

A koronavírus-világjárvány különböző reakciókat váltott ki a világ vezetőiből. A tagadástól kezdve, ahogy az eredetileg az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban történt, a félelem gerjesztéséig, halottak ezreinek jóslásáig, állandó fenyegetőzésig, ahogy például itt, Izraelben történt.

Közös ebben a két szélső megközelítésben, hogy mindkettő megnehezíti az adatok helyes és kiegyensúlyozott elemzését. Az egészségügyi válság kezelésekor a legfontosabb statisztika a bizonyított fertőzések és a bekövetkezett halálesetek száma közötti arány, ami Izraelben jelenleg egy százalék, a világ egyik legalacsonyabbja.

A COVID-19 halálozási aránya a világon átlagosan 6,3%-on áll, ami hatszor magasabb, mint Izraelben. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és az egészségügyi minisztérium azonban az izraeli helyzetet egyformán olyan rémálom-forgatókönyvekkel hasonlítja össze, mint Olaszország (13% halálozási arány), Egyesült Királyság (12,9% halálozási arány), Franciaország (11% halálozási arány) és Spanyolország (10% halálozási arány).

A helyzet az, hogy a statisztikai adatok szerint a koronavírus okozta halálozási arány országonként állandó, alig ingadozik az idő múlásával. Ez azt jelenti, hogy a halálozási arány inkább a lakosság jellemzőivel és kultúrájával függ össze közvetlenül, nem pedig a kormány változó válságkezelési módszereivel.

Izrael továbbra is viszonylag alacsony halálozási arányának legfőbb oka az ország fiatal lakossága. A legfrissebb adatok szerint Izraelben 18 születés jut 1000 emberre, míg a világ átlaga 10/1000.

A második ok, hogy a hagyománykövetőbb kultúrával bíró országokban, ahol tradicionálisabbak az értékek és erősebb a társadalmi kollektivizmus, viszonylag alacsony a kórokozókkal kapcsolatos halálozás.

Ezen országok lakosságánál nemcsak a koronavírussal szemben áll fenn erősebb immunitás, de más különféle fertőző betegségekkel szemben is, mert az emberek szokásos közelsége miatt erősebb a kollektív immunrendszer, a nyájimmunitás.

Például Ciszjordániában csak két, a járvánnyal kapcsolatos haláleset történt, és eddig csak 288 fertőzésről tudnak, a több mint kétmilliós népesség ellenére.

Az erősebb nyájimmunitás példáját láthatjuk Izraelben is Bnei Brakban, amely az országban második a több mint 2000 megerősített COVID-19 esettel. Azonban a haredi városban mindeddig nagyon kevesen haltak meg a fertőzöttek közül.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy még ha meg is szüntetik a jelenlegi izraeli kijárási korlátozásokat, a halálozási arány továbbra is viszonylag alacsony maradna, bár a fertőzött személyek száma növekedne.

Az egészségügyi minisztérium iránymutatásai alapján jelentősen túloztak a helyzet értékelésénél. De végső soron a minisztérium nem felelős a gazdaságért, őket csakis a válság egészségügyi végeredménye alapján ítélik meg.

A miniszterelnök, akár tudatosan, akár nem, szintén úgy döntött, hogy megengedi magának a drámai hangvételt, és azzal érvel, hogy megmentette az országot egy nagy katasztrófától.


Az izraeli koronafertőzések száma csütörtökön elérte a 12591-et, ami tegnap óta 90 új megbetegedést jelent. 174 beteg állapota súlyos, közülük 140 van lélegeztetőn, 174 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 141 halálos áldozata van a járványnak, és 2624 beteg gyógyult.

A grafikonokat az Egészségügyi Minisztérium adatai alapján frissítjük, tehát a görbék utolsó dátumot ábrázoló értékei nem feltétlenül véglegesek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.