Több ezer ember tüntetett Netanjahu ellen

tüntetés Tel-Avivban
Fotó: Izraelinfo

A koronavírus-járvány miatti szigorú távolságtartartási szabályokat betartva, egymástól két méterre állva tiltakozott vasárnap este mintegy kétezer ember Tel-Avivban Benjamin Netanjahu miniszterelnöki megbízatása ellen.

A szájmaszkot viselő demonstrálók a kövezetre festett jelek segítségével sorakoztak fel szabályos alakzatban, izraeli és fekete zászlókat, illetve tiltakozó jelszavakat tartalmazó táblákat tartottak a kezükben. A helyi sajtó drónfelvételeket mutatott be a katonás rendben felsorakozott tömegről, az internetes felületek arról írtak, hogy a tüntetők órákon álltak egymástól az előírt távolságra, nem mozdulva egy tapodtat sem a kijelölt helyükről.

tüntetés Tel-Avivban
Fotó: Izraelinfo

Az izraeli koronavírus-rendszabályok engedélyezik a tüntetést, amennyiben a résztvevők betartják az egymás között megkövetelt kétméteres távolságot, és maszkot viselnek.

Képes beszámoló:

A maga nemében példátlan tüntetésen a felszólalók egy újabb Benjamin Netajahu vezette kormány ellen tiltakoztak, mert véleményük szerint a három ügyben is megvádolt politikus nem alakíthat kabinetet, amíg nem tisztázta magát a bíróságon a korrupció, a csalás és a közhivatallal való visszaélés vádjai alól.

tüntetés Tel-Avivban
Fotó: Izraelinfo

Netanjahu tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, és előrehaladott tárgyalásokat folytat Beni Ganzzal, a centrista Kék-Fehér párt elnökével egy egységkormányról, amelyet másfél évig ő, majd a következő másfél évben Ganz vezetne.

Előzőleg egy éven belül három parlamenti választás sem vezetett olyan eredményhez, amelyben bármelyikük is többséget tudott volna szerezni a parlamentben, és kormányt tudott volna alakítani a másik nélkül.

A demokrácia megmentésének jelszavával tüntetők felszólították Ganzot, hogy ne csatlakozzon egy Netanjahu vezette koalícióhoz, ne vegyen részt a korrupcióval vádolt miniszterelnök kormányában.

Beni Ganz mindhárom választási kampányában azt ígérte, hogy pártjával semmiképpen sem lép be Netanjahu kormányába, de a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre hivatkozva mégis hajlandó ezt megtenni, ami a harminchárom mandátumot szerzett Kék-Fehér párt kettészakadásához vezetett.

A tüntetésen felszólaló Jair Lapid és Mose Jaalon, Ganz volt pártvezető-társai beszédükben azzal vádolták Netanjahut, hogy valójában nem a koronavírus miatti vészhelyzet-egységkormányt, hanem őt a bíróságtól megmentő kabinetet próbál létrehozni.

“Nem lehet belülről küzdeni a korrupció ellen. Ha bent vagy, akkor részesévé váltál” – mondta Lapid, aki kilépett a Kék-Fehér pártból és Jaalon korábbi pártjával egyesülve az ellenzék soraiban folytatja a politizálást az egységkormány tárgyalások kezdete óta.

tüntetés Tel-Avivban
Fotó: Izraelinfo

A katonai rádió vasárnapi értesülései szerint a Kék-Fehér és a Netanjahu vezette jobboldali Likud párt tárgyalódelegációi sikeresen megegyeztek minden vitatott kérdésben, és szombat este óta már csak Benjamin Netanjahura várnak, hogy kézjegyével lássa el az új kormányt létrehozó koalíciós megállapodást.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.