Vasárnap este gyönyörű szép, méltóságteljes aktus zajlott a kikár Rabinon, Tel-Aviv – az ott meggyilkolt kormányfőről elnevezett – legnagyobb terén. Több ezren álltak arcukon kényelmetlen maszkkal egymástól két méteres távolságra fegyelmezetten órákig, hogy jelezzék: nincs minden veszve, van egy demokrata, és alapvető erkölcsi értékekhez továbbra is ragaszkodó Izrael is.

Sok emlékezetes beszéd volt, köztük Jair Lapidé. Többször is a magyar-török párhuzamokat emlegette a demokrácia felszámolásában. Magyarországról külön megemlékezett, mint olyan helyről, ahol a tűzhöz közeliekre nem vonatkoznak a törvények, ahol dúl a korrupció, és szerinte mindez egyre inkább igaz Izraelre is.

Fontos meglátása volt, hogy noha az utóbbi években egyre inkább balos jelszóvá próbálták “lealacsonyítani” a demokratikus alapértékeket, ez nem igaz. A demokratikus intézmények az állam alapját jelentik, szabad bíróságok és média nélkül nincs semmi – mondta.

Ganzékat is hevesen ostorozta: nem beszelhetnek értékekről, ha egyszer beadták nekik a derekukat, és beszálltak az ötödik Netanjahu-kormányba, aminek semmi köze a vészhelyzethez. Egy vádlottal fognak egy kormányban ülni, megvesztegették őket miniszteri székekkel – hangsúlyozta. Magyarországon és Törökországban nem harcolnak a kis- és nagyvállalkozók, mert tilos nekik: mindig együtt jár a kenyér és a demokrácia – mondta Lapid. Ostorozta a várhatóan 34 miniszterből készülő mega-kormányt is: Bibi mindenkit el akar hallgattatni, ezért hívta őket a kormányba – mondta.

Kemény volt Bogi Jaalon beszéde is, melynek legfőbb mondata az volt, hogy csakis a demokratikus Izrael lehet erős. Ő aztán csak tudja – tette hozzá –, hiszen vezérkari főnök, valamint védelmi miniszter volt. Jaalon az 1973-as jom kipuri háborúhoz hasonlította a jelenlegi korona-helyzetet, amikor a vezetésétől cserbenhagyott hadsereg alsóbb szintjein a hősiesség és az önfeláldozás megmentette Izraelt, ahogy napjainkban is mindent beáldozva, vállvetve küzd a teljesen lepusztított egészségügy összes dolgozója, hogy mentse a menthetőt, az emberéleteket. A vezetés megbukott, de az izraeliek győztek.

Tüntetéseim

Ő is azzal vádolta Netanjahut, hogy csak magára gondol, és nem az országra, s a demokráciát diktatúrává próbálja változtatni. “Eddig és ne tovább-ot kell mondani Netanjahunak” – és vele zúgott a fegyelmezetten egymástól két méterre álló tömeg. “Ganz, ne hagyd, hogy megszökjön a vádlottak padjáról, mert egy korrupciós kormány bűntársa leszel!” – kérte egykori küzdőtársát, mai riválisát. “Eltévesztetted a navigálást, fordulj vissza és javítsd ki!” – hívta vissza.

Utána Dan Meridor, a Likud idős és veszélyeztetett politikusa videóüzenete szólt, miszerint annyit mondogatták már a hazugságokat, például, hogy bűnügyi aktákat barkácsoltak Netanjahunak, hogy az emberek elkezdték hinni. Pedig független bíróság nélkül nincs demokrácia, s Netanjahu támadást folytat a demokrácia ellen, amely eddig mindig a bal- és a jobboldal közös kincse volt, de ma balosnak nevezik a demokrácia védelmezőit.

Jair Golán gyakorlatilag választási beszédet mondott, úgy tűnik, ő és az utána következő Ajman Ode már bizonyosak benne, hogy nem lesz Ganz–Netanjahu kormány, hanem jönnek negyedszer is a választások. Golán – Netanjahu, a korrupt és messianisztikus, Ciszjordániát bekebelezni vágyó politikusok helyett – a reményről beszélt, és hogy a következő választáson váltsuk le ezt a mai vezető csapatot.

Az arab pártok szövetségét vezető Ajman Ode nagy tapsokat arató beszédében az izraeli arabok és zsidók sorsközösségéről szólt, amely legyőzi a koronavírust. Felhívta rá a figyelmet, hogy a Netanjahu által újabban hangoztatott deep state elméletet anno Mussolini találta ki, és mélyen elítélte a rasszistának és korruptnak nevezett politikust. Hitet tett az igazi demokrácia mellett, a törvény uralma és a megszállás vége mellett. “Az arabok nélkül mindez nem lehetséges, de csak mi nem tudjuk elérni” – hívta társnak a zsidó politikusokat, és a politikai bátorságot sürgette a széles demokratikus egységfront érdekében. “Mi vagyunk a többség, győzni fogunk!” – bizakodott.

Ode kiemelte, hogy az izraeli arabok hajlandóak a kompromisszumra. Annak ellenére, hogy – mint izraeli arab – sokszor fájóan nem ért egyet az izraeli ellenzék retorikájával sem, tudja, hogy a polgárok egymásra vannak utalva és együttműködnek a mindennapi életben, ezért ő mint politikus is felülkerekedik az ellenérzésén, hajlandó kompromisszumra és a politikai együttműködést választja.

Joram Jovell pszichiáter professzor szerint végül az igazság legyőzi a hazugságot, de ez nem élethalálharc, nem is testvérháború, hanem háború a szívekért, amelyben nem szabad félni és gyűlölni a másikat. Szerinte Netanjahu támogatói tudják, hogy hazudik, de erre büszkék. Elmondta, hogy rájött, hogy Netanjahu nem tud országot vezetni, viszont művészi szintre fejlesztette a megfélemlítést és a megosztást.

Végül egy ügyvédnő beszélt, aki azt a százhúsz embert képviseli, akik újra és újra a legfelsőbb bírósághoz fordulnak, hogy az ne engedje vádlottak kormányalakítását. A bíróság eddig mindig azzal utasította el őket, hogy mivel ez a kérdés még konkrétan nem aktuális, nem kívánják megvitatni, de nem kérdőjelezték meg illetékességüket annak eldöntésében. Ő is hangsúlyozta, amit a téren mindenki vallott: csakis egy demokratikus Izrael lehet erős ország.