“Mérgezett sajtókörnyezet”: Izrael továbbra is csak 88. a sajtószabadság-listán

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet felmérése szerint idén is csak a 88. helyet szerezte meg Izrael, vagyis a tavalyihoz hasonlóan az izraeli sajtószabadság a „problémás országok” szintjén áll a 180-as listán. Ennek okaként a listát készítő szervezet elsősorban Netanjahu kormányfőt és támogatóit jelölte meg.

A felmérés kiemeli az izraeli média szabadságát, ami a Közel-Keleten ritkaságnak számít.

Mindazonáltal, a független média megléte ellenére az újságírók a kormánypárt állandó és nyílt ellenséges támadásainak vannak kitéve. A politikusok pártjuk és támogatóik segítségével sértő kampányokat folytattak a helyi média és az újságírók ellen, ami zaklatásban, anonim üzenetekben nyilvánul meg, és ez nem egyszer odáig fajul, hogy egyes újságírók személyes rendőrségi védelemre szorulnak. A kormányt és a miniszterelnököt kritizáló sajtót ellenséges politikai kampányolással vádolja meg rendszeresen Netanjahu környezete.

A szervezet azt is idesorolja, hogy az újságírók tevékenységét sok esetben polgári sajtóperrel, illetve hírzárlatok elrendelésével próbálják gátolni, ami fokozza az öncenzúra veszélyét.

Emellett a helyezést az is rontja, hogy Izraelben jelen van a „katonai cenzúra” is, amely megtiltja bizonyos, biztonsági témák lefedését.

A felmérés kiemeli azt is, hogy az öncenzúra miatt az izraeli megszállás alatt álló területekkel kapcsolatos beszámolók kevéssé vagy egyáltalán nem szerepelnek az izraeli médiában. A külföldi szabadúszó újságírók gyakran nehezen tudják megszerezni vagy megújítani a helyi akkreditációjukat. Az izraeli védelmi erők gyakran megsértik a palesztin újságírók jogait is, különösen akkor, amikor tüntetésekre vagy összecsapásokra számítanak a Ciszjordániában vagy a Gázai övezetben. A jelentés szerint az izraeli hadsereg mesterlövészei két palesztin újságírót öltek meg és több tucatot megsebesítettek 2018-ban a Gázai övezetben tartott „Visszatérés menete” elnevezésű palesztin tüntetések során.

Az idei lista első öt helyén Norvégiát, Finnországot, Dániát, Svédországot és Hollandiát találjuk. Érdekes, hogy Izraelt éppen Magyarország követi a listán. Erről itt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.