A Riporterek Határok Nélkül a rafahi határátkelőhely megnyitását kéri az újságírók számára

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő újságíró-szervezet azt kérte csütörtökön, hogy nyissák meg az újságírók számára a Gázai övezet rafahi határátkelőhelyét.

Az övezet déli részén fekvő Rafah város és Egyiptom közötti átkelőhelyen az átjárást mind a palesztinok, mind az egyiptomiak ellenőrzik, és az egész közös határt figyeli Izrael. Az RSF közleményében az összes érintett félhez fordult.

“Az újságíróknak, akiket evakuálni kellett az övezet északi részéből, Izrael most arra kényszeríti, hogy gyülekezzenek az egyiptomi határon, azt viszont nem léphetik át, a külföldi riporterek pedig nem léphetnek be az övezetbe a határon” – írta a jogvédő szervezet. “A két hónapja tartó háború alatt egyetlen riporter sem kapott engedélyt arra, hogy Rafahnál belépjen a Gázai övezetbe, ami egyértelműen gátolja a médiát abban a feladatában, hogy tudósítson a konfliktusról” – hangsúlyozta az RSF.

Az AFP francia hírügynökség és a francia újságírók szövetségének (SDJ) szakszervezetei aggodalmuknak adtak hangot csütörtökön amiatt, hogy kollégáik Gázában “megdöbbentő körülmények” között dolgoznak, és követelték, hogy “evakuálják” őket.

Ezeknek az újságíróknak “majdnem két hónappal ezelőtt sietve kellett elhagyniuk otthonukat”, és családjukkal együtt “víz és áram nélkül, túlzsúfolt lakásokban” élnek a Gázai övezet déli részén – írták nyílt levelükben a szakszervezetek. “A múlt hétvégén vészjelzést küldtek, mert egy kivétellel valamennyi kollégánk Rafah közelében rekedt, ahol viszont egyre intenzívebbek az izraeli bombázások” – tették hozzá.

E szervezetek egyúttal felszólítják “a francia kormányt: sürgősen tegyen meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy az izraeli és az egyiptomi hatóságok tegyék lehetővé ezeknek a kollégáknak és családtagjainak evakuálását, sőt közülük azoknak a befogadását is Franciaországban, akik “ezt akarják”.

Az RSF szerint 58 újságíró vált a háború áldozatává Gázában, köztük 14-en munkavégzésük során az izraeli légicsapások következtében. Az Újságírók Védelmének Bizottsága (CPJ) nevű szervezet legutóbbi összesítése szerint pedig “legkevesebb 63 újságíró és médiamunkás” halálát okozták a harcok.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.