Szíriai célpontokra lőtt ki rakétákat Izrael

Egy hónapon belül az ötödik Izraelnek tulajdonított támadást hajtották végre Szíriában.

A Sana, a szíriai állami hírügynökség, csütörtökön, röviddel éjfél után arról számolt be, hogy az izraeli légierő helikopterei több rakétát lőttek ki a Golán-fennsík légteréből Szíria déli célpontjaira.

A szíriai bejelentés szerint a rakéták csak anyagi károkat okoztak, emberi életet nem oltottak ki, és nem sebesítettek meg senkit.

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelőközpont ellenzéki szervezet, amelynek jelentései a Szíriában zajló eseményekről általában hiteleseknek számítanak, azt állította, hogy a támadás iráni támogatású milíciák, főként a libanoni Hezbollah ellen irányult, megjegyezve, hogy öt rakéta csapódott be Kunitra és Dera nyugati régiójában. 

Körülbelül fél nappal a támadás előtt az iráni forradalmi gárda leányvállalata, Jumbo repülőgépe Teheránból rakományt szállított Damaszkuszba. Hírszerző tisztviselők ezeket a repüléseket korábban úgy azonosították, hogy fegyvereket szállítanak Iránból a szíriai Hezbollah erőihez és az iráni milíciákhoz.

Az éjszakai támadás Szíria déli részén három nappal azután történt, hogy a Sana egy damaszkuszi célpontok elleni izraeli támadásról számolt be. A szíriai hírügynökség kezdetben azt állította, hogy nincsenek áldozatok, de aztán az Emberi Jogi Megfigyelőközpont kijelentette, hogy a támadás során négy irán-barát milíciához tartozó fegyveres halt meg.

Az ImageSat International (ISI) műholdas hírszerző és hírszerző megoldásainak szerint az Izraelnek tulajdonított támadás megsemmisítette egy az iráni forradalmi gárdához (Quds Force) tartozó földalatti komplexum bejáratát a damaszkuszi al-Maze katonai repülőtéren.

Egy héttel korábban támadást jelentettek az állam központjában lévő Tadmor területén. A szír megfigyelőközpont szerint kilenc embert öltek meg abban a támadásban. A csütörtök este kiadott műholdas képek szerint a raktárban sérülések keletkeztek, amelyben valószínűleg rakétákat tároltak.

Április 15-én egy izraeli drónról végrehajtott támadásról számoltak be a szíriai-libanoni határ szíriai oldalán. A támadás célja egy Hezbollah dzsip volt. Állítólag a dzsip felé lőtt első rakéta – feltételezések szerint szándékosan – nem talált, és a fegyveresek megálltak és elmenekültek, sőt volt elég idejük, hogy többször visszatérjenek a járműhöz, és összegyűjtsék a felszereléseiket, még mielőtt a második rakéta becsapódott volna. Március 31-én is izraeli támadást jelentettek Szíriában.

Izrael többek között azért támad szíriai célpontokat, mert attól tart, hogy a Hezbollah megpróbál precíziós rakéták gyártására képes üzemet létrehozni.

Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei Szíriában a kormányerők oldalán harcolnak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.