Az Oktatási Minisztérium engedélyezi az iskolák újbóli megnyitásának keddig történő elhalasztását

Az Oktatási Minisztérium módosította korábbi döntését, miután egy sor önkormányzat bejelentette, hogy vasárnap nem nyitják meg az iskolákat. “Az újrakezdést fokozatosan hajtják végre annak érdekében, hogy minden önkormányzat és iskola felkészülhessen az Egészségügyi Minisztérium iránymutatásainak megfelelően” – szól a közlemény.

Az Oktatási Minisztérium bejelentette, hogy jóváhagyta az oktatás keddig történő, fokozatos újraindítását az iskolákban, miután a miniszteri bizottság péntek reggel úgy döntött, hogy az iskolák már vasárnap kinyitják kapuikat. A döntést az után hozta, hogy egy sor önkormányzat bejelentette, hogy vasárnap nem nyitják meg az iskolákat.

A minisztérium közleménye szerint: “A jelenlegi helyzet összetettségére tekintettel a visszatérést fokozatosan hajtják végre annak érdekében, hogy az összes hatóság és oktatási csapat felkészülhessen az Egészségügyi Minisztérium iránymutatásai szerint.” 

Ez a körvonalazódó ütemterv:

  • Az 1-3. és 11-12. évfolyamosok oktatása fokozatosan, vasárnap és kedd között megújul.
  • A 4–10. évfolyamok május folyamán, legkésőbb június elsejéig térnek vissza.
  • Az óvodák és a napközi otthonok három éves korig jövő vasárnap, május 10-én nyitnak meg. 
  • Az ultraortodox oktatásban az 1-3. évfolyamokhoz tartozó tanulók egyelőre nem térnek vissza az iskolákba, a 7–11. évfolyamokhoz tartozók viszont vasárnaptól újrakezdik a tanulást.
  • A gyógypedagógiai oktatásban részt vevő tanulók teljes egészében visszatérnek vasárnap a tanulmányaikhoz.
  • A veszélyeztetett gyermekek és fiatalok szintén vasárnap térnek vissza a tanulmányaikhoz.

A miniszterelnöki hivatal kijelentette, hogy az érettségire való felkészülésben részt vevő osztályokon kívül az iskolába való visszatérés ebben a szakaszban nem kötelező. Többek között Tel-Aviv, Ramat Gan, Bnei Brak és Karmiel önkormányzatai bejelentették, hogy vasárnap nem nyitják meg az alsóbb osztályokat az oktatási intézményekben, kivéve a gyógypedagógiai oktatást, amely folytatja a működését. Bat Yamban és Kiryat Bialikban úgy döntöttek, hogy a 11. és 12. osztályban nem indítják újra vasárnap az oktatást. Kiryat Malachi önkormányzata közölte, hogy hétfőn nyitják meg az 1. és 3. osztályokat.

A Tanárok Szakszervezete a határozat nyomán az Egészségügyi Minisztériumhoz fordult, világos iránymutatást követelve az intézményekben a rutinhoz való visszatéréskor várható viselkedésről, ideértve a kockázati csoport meghatározását, az iskolák és óvodák fertőtlenítését, az arcmaszkok területükön való viselését és így tovább.

A Nemzetbiztonsági Hivatal a tárgyalás előtt azt javasolta, hogy május 10-ig ne nyissák ki az óvodákat, mivel az intézmények és hatóságok nem állnak készen, és mivel a különféle szervek között nincs egyetértés a visszatérítés módjáról. A hivatal jelentése kritizálta az Egészségügyi Minisztériumot azt állítva, hogy nem adott ki olyan rendeletet, amely lehetővé tette volna az Oktatási Minisztériumnak az iskolába való visszatéréshez való megfelelő felkészülést, és kijelentette, hogy “az abban kért tisztítási és fertőtlenítési politika nem alkalmazható”. Ezzel szemben a hivatal dicsérte az Oktatási Minisztériumot a rutinhoz való visszatérésért tett erőfeszítéseit.

Moshe Bar Sziman-Tov, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója támogatta az 1-3. osztályok újbóli megnyitását, legfeljebb 15 gyermekből álló tanulócsoportok felállításával. Az egyik miniszter szerint „az Egészségügyi Minisztérium a döntései megváltoztatásával kimozdítja az önkormányzatokat az egyensúlyból és megőrjíti a lakosságot. Az Oktatási Minisztérium egyik magas rangú képviselője „cikk-cakk”-nak nevezte az Egészségügyi Minisztérium magatartását.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.