A minap kedves, névre szóló levelet kaptak az izraeli idősebb korosztály képviselői. A Társadalmi Egyenlőség Minisztériuma arról biztosította a szép korú állampolgárokat, hogy küldetésének megfelelően gondoskodik róla, hogy szeniorjaink biztonságban érezzék magukat még ebben a koronavírus miatt felfordult világban is. A vészhelyzetek kezelésére jól felkészült minisztérium saját egységein túl több állami és magán szervezettel is együttműködik a cél érdekében.

Készítettünk egy összeállítást a szép korúaknak adott segítségről, a számukra ajánlott, otthonról is elérhető programokról.

– Bár a minisztériumban a többi közintézményhez hasonlóan továbbra sincs ügyfélfogadás, de a kimondottan idősekkel foglalkozó *8840-es számon kibővítették a telefonos ügyfélszolgálatot, vasárnaptól-csütörtökig 8-21 óra, pénteken 8-12 óra között lehet információt, segítséget kérni. Az ügyintézők héber, arab, angol, német, francia, orosz és arámi nyelven (magyarul sajnos továbbra sem) adnak tanácsot, útmutatást az idős embereknek és családtagjaiknak. Amennyiben a minisztérium keretén belül nem tudnak segíteni, akkor a telefonálót a problémájának megfelelő társadalmi szervezethez irányítják.

– Létrejött egy akciócsoport, amely a *8840 ügyfélszolgálattal együttműködve segít a rászoruló idős embereknek a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, szükség esetén akár az idősek elszállításában is. A Fiatalok Társadalmi Bevonását Koordináló Minisztérium projektjében 16-18 éves tanulók már korábban is látogatták az időseket, most ez a kapcsolat kevésbé személyes, de a diákok továbbra is támogatják a szeniorokat, hívják őket telefonon, vagy ha gyakorlati segítség kell, akkor rendelkezésre állnak. Az akciócsoport kapcsolatban áll a városi önkormányzatok szociális osztályaival is, szükség esetén őket is tudják riasztani.

– A minisztérium az Izraeli Postával és a Bituah Leumival együttműködve, ingyenes bankkártyákat küld annak a mintegy 47 ezer idős állampolgárnak, akik korábban a postán, készpénzben vették fel a Bituah Leumitól érkező járulékukat. Azok a szép korúak, akik elfogadták a kártyát, ezentúl otthonunk elhagyása nélkül, biztonságosan hozzájutnak a pénzükhöz. A kártyával a pénz-automatáknál készpénzt vehetnek fel, fizethetnek a boltban vagy online vásárláskor.

– A minisztérium a magányos idősek lelki támogatását két módon igyekszik megoldani:

  • létrehoztak egy önkéntes szolgálatot, melynek tagjai alapos felkészítés után rendszeresen telefonos kapcsolatban vannak a szeniorokkal,
  • a szorongást, stresszt jelző idősekkel erre kiképzett szociális munkások beszélgetnek.

– A Nemzedékek Közötti Segélyrendszer projekt keretében a nem fegyveres katonai szolgálatot (serut leumi) teljesítők egy része, valamint egyetemisták egy csoportja rendszeres személyes és online kapcsolatban van az időskorúakkal, hogy enyhítsék magányosságukat.

– A minisztérium létrehozta a Campus nevű online felületet, ahol jelenleg 204 hosszabb-rövidebb kurzusra lehet jelentkezni.

A teljes írás a shalom-olim.com oldalon olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.