Irán jelentősen csökkenti a szíriai katonai jelenlétét

Egy vezető biztonsági tényező szerint a légicsapások, az ország gazdasági válsága és a koronavírus miatt Irán elkezdte több – Szíriában alapított – katonai támaszpontja kiürítését.

Egy magas rangú biztonsági tisztviselő kedden azt mondta, hogy Irán az elmúlt hónapokban jelentősen csökkentette katonai erejét Szíriában. Ezt azt követően közölte, hogy előző este az izraeli légierőnek tulajdonított légitámadást hajtottak végre Szíriában. Az arab média jelentései szerint a támadás a Szíriai Tudományos Intézethez tartozó helyszín ellen irányult.

A magas rangú tisztviselő szerint Teherán a közelmúltban – a korona-járvány kitörésével párhuzamosan – több katonai támaszpontot kezdett evakuálni, melyeket az Izrael határánál való katonai erejének kiépítése részeként hozott létre. Az izraeli légierőnek tulajdonított légitámadások mellett a biztonsági forrás több okot is megnevezett az iráni erők csökkentésére, ideértve az állam gazdasági válságát is.

Az Egyesült Államok által bevezetett szankciók súlyosan károsították az iráni gazdaságot, és az olajárak csökkenése, részben a korona-válság miatt, jelentős veszteségeket okozott az ország legfontosabb jövedelemforrásában. Az izraeli biztonsági erők szerint a gazdasági válság befolyásolja Iránt abban a képességében, hogy támogassa a fegyveres milíciákat, ideértve a Hezbollahot is, amely költségvetésének nagy részében Iránra támaszkodott. Megjegyezte, hogy az iráni kormány megérti, hogy a gazdasági válság fényében hamarosan kritikával és hazai tiltakozással szembesülhet, ezért jelenleg az ország belső problémáinak megoldására kell összpontosítania.

A biztonsági tisztviselők szerint Bashar Assad szíriai elnök megértette, hogy Teherán teherré vált országa számára, amely komoly árat fizet az iráni katonai jelenlétért. A források megjegyezték, hogy a hosszú polgárháború után az újjáépítésre törekvő szír hadsereg súlyosan sérült az ellene irányuló, Izraelnek tulajdonított támadások miatt, és olyan fegyvereket veszít, mint például légvédelmi rakétarendszerek.

Az Izraelnek tulajdonított támadások Damaszkusz régiójában zajlanak, de beszámoltak távolabbi területeken – szinte egész Szíriában – elkövetett támadásokról. A jelentések szerint a Hezbollah rakétaprojekt támogatására szánt fegyverek, bázisok és egyéb eszközök is súlyos károkat szenvedtek, amelyek Iránból Szírián keresztül Libanonba tartottak. A fegyverek Iránból – a figyelem felhívása nélküli – Szíriába történő szállítása az utóbbi hónapokban bonyolultabbá vált, mivel a járatok a korona-járvány elterjedése miatt csökkentek.

Naftali Bennett honvédelmi miniszter a mai napon beszélt az Irán szíriai letelepedése elleni harcról, mondván: “Mi eltökéltebbek vagyunk, mert Irán számára Szíria egy otthontól ezer kilométerre lévő kaland, számunkra viszont az élet.” Hozzátette: “Nem adjuk fel és nem hagyjuk, hogy Irán Szíriában egy előretolt bázist hozzon létre.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.