Szíria: Izrael támadott; A cél valószínűleg vegyi fegyverek fejlesztésére szolgált

A szíriai hivatalos média az izraeli légierő rakétacsapásáról számolt be Észak-Szíriában. 14 iráni halott.

A SANA által közölt szíriai hivatalos jelentés szerint a légvédelmi rendszerek “ellenséges célok” ellen lőttek ki rakétákat Aleppó közelében. Állítólag Izrael áll a támadás mögött. Az iráni al-Alam-csatorna szerint a támadást az Aleppótól keletre fekvő al-Safira térségében a „tudományos kutatóintézetek” területén hajtották végre.

Jelentések szerint a szír légvédelemnek nem sikerült elfognia a rakéták közül egyet sem. Az al-Hadasz televízió úgy értesült, hogy csak az Aleppó határában lévő kutatóközpont ellen 12 rakétát indított az izraeli légierő.

A támadott célpontok kivételesnek tekinthetők annak hatókörét (a távoli Észak-Szíria), valamint az ott végzett tevékenységet (valószínűleg a vegyi fegyverek fejlesztése) tekintve.

A támadás környéke – fotó: Google maps

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet szerint hangos robbanások zaját lehetett hallani al-Majadín városának térségéből, az ország keleti részén fekvő Deir-ez-Zor tartományban is, ahol a damaszkuszi vezetéssel szövetséges iráni erők és milíciák állomásoznak. Az al-Hadasz úgy tudja, a radikális síita Hezbollah milícia állásait lőtték.

Egy szíriai biztonsági forrás elmondta a Sputnik weboldal arab nyelvű változatának, hogy “az izraeli támadást az amerikai erők által használt katonai bázis légterét használó repülőgépek hajtották végre. A repülőgépek az iraki-szíriai határról érkeztek, és két helyre mértek csapást. A károkat felbecsüljük, halálesetekről nem tudunk. “

Egyesek szerint Izrael igyekszik fokozni támadásait a térségben, míg a nemzetközi közösség figyelmét a koranavírus járvány elleni küzdelem köti le.

Később, kiderült, hogy az iráni erők és hozzájuk tartozó milíciák fegyveresei közül 14-en meghaltak a támadásban.

Az utóbbi időkben végrehajtott támadásokról:

Szíriai célpontokra lőtt ki rakétákat Izrael

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet, MTI