Meghalt egy kővel fejen talált izraeli katona Ciszjordániában

A hadsereg közölte, hogy hajnalban, egy letartóztatási akció során meghalt Amit Ben-Jigál 21 éves szakaszvezető, Ramat Gan-i lakos, a Goláni felderítő zászlóalj harcosa.

Amit Ben-Jigál – fotó: az áldozat Facebook-oldala

Az IDF beszámolója szerint hajnali négy óra körül érkeztek a katonák a somroni Dzsenintől nyugatra lévő Ja’bad palesztin faluba, hogy letartóztassanak négy palesztint, akiket terrorista szervezethez való tartozással és kövek dobálásával gyanúsítottak. Ott tartózkodásuk során az egyik ház tetejéről nagy követ dobtak a katonákra, mely fejen találta a 21 éves Amitot, aki a hadsereg szerint sisakot viselt. A súlyosan sérült katonát helikopterrel a haifai Rambam Kórházba szállították, ahol megállapították a halál beálltát.

Az incidens után az izraeli hadsereg nagy erőkkel megkezdte az elkövető felkutatását a faluban, és letartóztatásokat hajtott végre abban a házban, ahonnan a követ dobták.

Amit Ben-Jigál az első izraeli katona, aki 2020-ban akció közben elesett. Posztumusz őrmesterré léptették elő. Amit egyetlen gyermek volt, és ezért harci egységbe vonulásához szüksége volt a szüleitől kért különleges engedélyre. Egy hónap múlva szerelt volna le.

Élő közvetítés Amit temetéséről:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.