Kőtömbök az izraeli katonákra: könnyebben sérült harcos, agyonlőtt palesztin tinédzser

Éjjel többfelé összecsapások törtek ki a köveket dobáló palesztinok és az izraeli hadsereg egységei között Ciszjordániában. Az összetűzések során a katonák tüzet nyitottak a Hebrontól délre fekvő al-Favar menekülttáborban, és megöltek egy tizennégy éves palesztin tinédzsert, valamint megsebesítettek négy másik palesztint.

Zajed Fedel Kisziját egy fejlövésbe halt bele
Zajed Fedel Kisziját egy fejlövésbe halt bele

Az izraeli katonák egy palesztin autóval érkeztek al-Favar faluba, hogy terrortevékenységgel gyanúsított palesztinokat tartóztassanak le. A razzia során azonban összecsapások törtek ki a feléjük köveket és gyújtóbombákat dobáló fiatalokkal, akik ellen tömegoszlató fegyvereket és éles lőfegyvert is bevetettek a katonák.     

Zajed Fedel Kisziját egy fejlövésbe halt bele. Két másik palesztin is megsebesült az incidensben, egyiküket hasba, másikukat hátba lőtték.

A kedden megölt izraeli katona gyilkosa utáni hajtóvadászatban a Dzsenin melletti Jaabad nevű faluban a hadsereg szerda hajnalban őrizetbe vette a kőtömböt a katonára dobó ház 12 lakóját. A szerda éjjeli razzián kitört összetűzésekben ebben a faluban is megsebesült hat palesztin. A faluba vezető utakat lezárták a hadsereg egységei, és tovább folyik a hajtóvadászat az izraeli katonára követ dobó palesztin után.

Az eset nyomán indított nyomozás szerint a kedd hajnalban egy háromemeletes ház tetejéről ledobott első kőtömb Amit Ben Jigal lábát találta el. Felnézett, és ekkor találta el egy második, halálos csapást mérő kő. A keddi razziát biztosító drónnal éppen a falu másik részén szintén köveket dobáló csoportot figyeltek, és ezért nem figyelmeztették a tetőn tartózkodó három palesztinra a katonákat.  

Az elmúlt években számos lőfegyveres, késeléses és gázolásos merényletet hajtottak végre izraeli katonák és civilek ellen, főként magányos palesztin támadók, akiknek tettét a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász és más terrorszervezetek is méltatták, jóllehet nem vállalták a felelősséget tettükért.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI